Verkkouutiset

Työministeri Tuula Haatainen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Aktiivimalli kakkonen” annettiin eduskunnalle, TE-toimistoihin 1200 virkailijaa

Työnhakijan on haettava neljää työmahdollisuutta kuukauden aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus on antanut tänään torstaina eduskunnalle lakiesityksen pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista eli niin sanotusta aktiivimalli kakkosesta.

Tavoitteena on, että muutokset tulevat voimaan ensi vuoden toukokuussa.

– Yksilöllinen ja tehokas palvelu lyhentää tutkitusti työttömyysjaksoja. Tähän asti Suomi on laahannut muita Pohjoismaita perässä työllisyyspalveluiden määrässä ja laadussa, mutta tähän tulee nyt korjausliike, työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoo.

Pohjoismaisen työvoimapalvelumallin arvioidaan kasvattavan työllisyyttä noin 9[nbsp]500–10[nbsp]000 henkilöllä vuodesta 2025 alkaen.

Hallitus antaa uudistukseen 70 miljoonaa euroa, jolla palkataan 1[nbsp]200 uutta virkailijaa TE-toimistoihin. Haataisen mukaan virkailijoiden määrä kasvaa 40 prosentilla.

Ensimmäinen tapaaminen viiden vuorokauden kuluessa

Pohjoismaisessa työvoimapalvelumallissa työnhakijan ja asiantuntijan ensimmäinen kohtaaminen tapahtuisi jo viiden arkipäivän kuluessa työnhaun alkamisesta. Työnhaun alkuvaiheessa työnhakija tapaisi TE-toimiston tai kuntakokeiluun osallistuvan kunnan virkailijan kahden viikon välein.

Keskusteluissa arvioitaisiin nykyistä yksilöllisemmin jokaisen työnhakijan palveluntarve, osaaminen ja mahdollisuudet hakea työtä. Jos työnhakijan edellytyksissä hakea työtä ja työllistyä olisi puutteita, hänen pääsynsä palveluihin nopeutuisi.

Jos edellytykset työllistyä olisivat kunnossa, työnhakijan tulisi hakea neljää työmahdollisuutta kuukauden aikana. Tästä voitaisiin kuitenkin poiketa esimerkiksi, jos työnhakijan työkyky on alentunut tai alueella on vain vähän avoimia työpaikkoja.

Työpaikkaa on haettava työttömyysetuuden saamiseksi, Haatainen sanoi.

Työnhausta raportoiva verkkopalvelusta

Työnhakija valitsisi lähtökohtaisesti itse, mitä työmahdollisuuksia hakee. Työnhausta raportoitaisiin pääsääntöisesti verkkopalvelun välityksellä. Asiantuntija tukisi työnhakijaa sopivien työpaikkojen etsinnässä.

– Työnhakijalle annetaan ensin mahdollisuus hakea ihan vapaasti omavalintaisia paikkoja. Puolen vuoden kuluttua alkuhaastattelusta työtarjoukset olisivat sen jälkeen velvoittavia, hallitusneuvos Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoi.

Meling lisäsi, että jos on jo täyttänyt hakuvelvollisuutensa itse valitsemillaan paikoilla, TE-toimiston tai kunnan työtarjous ei ole työttömyysturvan saannin ehtona.

Työnhauksi laskettaisiin esimerkiksi työhakemusten tekeminen sekä avoimen työhakemuksen laittaminen yritykseen, joka ei ole ilmoittanut haettavana olevista työpaikoista. Haettavien työmahdollisuuksien tulisi olla sellaisia, joihin työnhakija voi perustellusti olettaa voivansa työllistyä.

Pohjoismainen työvoimapalvelumallin myötä kohtuullistettaisiin seuraamuksia, joita työnhaun laiminlyönnistä tulee. Ensimmäisestä unohduksesta tai laiminlyönnistä seuraisi muistutus. Lisäksi korvauksettomien määräaikojen eli karenssien kestoja porrastettaisiin ja muutettaisiin kohtuullisemmiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)