Yritykset kaipaavat riveihinsä lisää huippuosaajia, joita ei välttämättä löydy tavanomaisilta työnhakusivustoilta. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Akavan Erityisalat vaatii aktiivimallin purkamista nopeasti

Uudistuksesta on liiton mukaan runsaasti opiksi otettavaa hyvän lainvalmistelun näkökulmasta.

Akavan Erityisalat kannattaa aktiivimallin leikkurin ja velvoitteiden purkamista mahdollisimman pian.

– Aktiivimallin leikkuri ja velvoitteet ovat toimineet juuri niin huonosti kuin mitä ennakoimme kannanotoissamme jo ennen mallin käyttöönottoa. Malli ei kohtele työttömiä yhdenvertaisesti, koska mahdollisuudet työllistyä ja kouluttautua vaihtelevat eri puolilla maata. Mallin on muun muassa todettu leikkaavan erityisesti ikääntyneiden työnhakijoiden työttömyyspäivärahaa, toteaa edunvalvonnan päällikkö Helena Lamponen Akavan Erityisaloista tiedotteessa.

Akavan Erityisalojen mukaan liiton jäsenten työttömyyskassan Erkon asiakaskyselyyn vastanneista työttömistä vain kaksi prosenttia ilmoitti saaneensa mallista apua työllistymiseen. Kyselyyn vastanneista lähes 1 400 korkeakoulutetusta yli puolet kertoi kokevansa aktiivimallin päinvastoin lannistavana.

Akavan Erityisalat katsoo, että aktiivimalliuudistuksesta on runsaasti opiksi otettavaa hyvän lainvalmistelun ja hyvän hallinnon periaatteiden näkökulmasta.

– Mallin tarkoitus oli hyvä, mutta puutteellisen lainvalmistelun pohjalta suorastaan jääräpäisesti läpi ajetun lain toimeenpano epäonnistui, sillä valmistelussa käytännön toteutus jätettiin aivan liian vähälle huomiolle. Perustuslain tai työttömyysturvan asiantuntijoita ei kuultu, vaikka varsin moni esitti perusteltua kritiikkiä ja vastalauseita jo valmisteluvaiheessa. Mallin käytännön toimeenpanoon varattiin myös liian vähän resursseja, Lamponen arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt