X
SULJE MAINOS
Pasi Sorjonen . LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Akava: Viivyttely rajoitusten purkamisessa kohtalokasta taloudelle

Yksityinen kulutus on tärkein kasvun vauhdittaja.

Akava Worksin talousennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 2,6 prosenttia ja 3,0 prosenttia vuonna 2022.

– Kasvu on laajaa, sillä kaikki keskeiset kysynnän erät vauhdittavat sitä. Tärkein kasvun vauhdittaja on kotitalouksien kulutus. Kasvun moottorina ovat erityisesti palvelualat, joita koronarajoitukset koettelivat kovasti. Koronarajoitusten väistyessä kotitaloudet palaavat ostamaan palveluita entiseen tapaan ja palvelualat voivat palauttaa liiketoimintaansa. Sen ansiosta lomautukset vähenevät nopeasti, toteaa pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Akava Worksin mukaan kasvuennusteiden toteutuminen edellyttää varsin rivakkaa elpymistä kuluvan vuoden jälkipuoliskolla, sillä alkupuolisko on sujunut melko tahmeasti.

– Nykyisten koronarajoitusten vallitessa kasvuarvio ei toteudu, eikä se kestä mahdollisia uusia rajoituksia esimerkiksi syksyllä, Akava Works toteaa.

Työttömien määrä on viime kuukausina vähentynyt hyvin hitaasti, vaikka uusia työttömyysjaksoja on koronakevään jälkeen alkanut tavanomaista vähemmän.

– Työttömäksi joutuneilla näyttää olevan suuria vaikeuksia työllistyä ja työttömyysjaksot pitkittyvät. Pitkäaikaistyöttömien eli yli vuoden työttömänä olleiden määrä kasvaa lähes samaa tahtia kuin alle vuoden työttömänä olleiden vähenee. Kokoaikaisesti lomautettuja on edelleen poikkeuksellisen paljon. Tilanne näyttää erityisen vaikealta Uudellamaalla, Sorjonen sanoo.

Kuluvan vuoden työttömyysasteeksi Akava Works ennustaa 7,7 prosenttia ja ensi vuodeksi 7,3 prosenttia.

Sorjosen mukaan viivyttely koronarajoitusten järkevässä purkamisessa olisi kohtalokasta talouskehitykselle.

– Kannattavaa liiketoimintaa jäisi harjoittamatta, tarvikkeita ostamatta, työtä ja investointeja tekemättä, palkkoja ansaitsematta. Tarpeettoman pitkään jatkuvat rajoitukset heikentävät julkista taloutta myös sen takia, että korkeampi työttömyys pitää menot koholla. Lähtötelineissä ei pitäisi mielestämme odotella, Sorjonen huomauttaa.

Julkisyhteisöjen velan Akava Works arvioi nousevan ensi vuonna 186,5 miljardiin euroon. Viime vuonna se oli 164,3 ja edellisvuonna 142,9 miljardia euroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt