Kirjoittajan mukaan yksi merkittävä hyöty EU-jäsenyydestä on se, että jäsenmaita verrataan keskenään. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Akava: Suomi suuresti riippuvainen EU:n menestyksestä

Akava on julkaissut keskiviikkona ohjelmansa ensi vuoden Euroopan parlamentin ja komission vaihtumista varten.

Akavan EU-vaaliohjelman kantava teema on ”Vahva EU merkitsee vahvaa Suomea”.

– Suomi on sekä taloudellisesti että poliittisesti suuresti riippuvainen Euroopan unionin menestyksestä, ja tärkeä vaikutuskanavamme maailmantason asioihin kulkee EU:n kautta. Toimiva, tehokas ja kansalaisille lisäarvoa luova EU on kaikkien suomalaisten etu. Suomen ei tule jättäytyä unionin reunavaltioksi, toteaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tiedotteessa.

Akavan EU-vaaliohjelmassa on sekä tavoitteita että toimenpidesuosituksia, mutta myös analyysiä unionin kehityksestä ja tulevista näkymistä. ”Osaavampi unioni, globaalisti vastuullinen ja kilpailukykyinen unioni sekä sosiaalisesti vahva ja reilu unioni” ovat sen käytännön toimenpidesuositusten pääotsikot.

Akava ehdottaa muun muassa EU:n koulutus- ja tutkimusvarojen kaksinkertaistamista, unionin aktiivisen työelämätoiminnan jatkamista seuraavalla parlamentti- ja komissiokaudella, suuria panostuksia tekoälyn ja kiertotalouden kaltaisiin uusiin talouden muotoihin, lisää kauppasopimuksia sekä sisämarkkinoiden vahvistamista.

– Talous- ja rahaliittoa on uudistettava ja oikeusvaltioperiaatteen mureneminen on pysäytettävä, toteaa Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt