X
SULJE MAINOS

Akava: Sote-uudistus uuden hallituksen ykkösasiaksi

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava vaatii, että tuleva hallitus ottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu- ja rahoitusuudistuksen kiireellisimmäksi tehtäväkseen.

Akava vaatii, että kuntien paineita leikata muista lakisääteisistä tehtävistä ei saa enää lisätä keskeneräisellä ja yhä kalliimmaksi käyvällä sote-sotkulla.

– Valmistelussa täytyy ottaa vakavasti perustuslakivaliokunnan kannanotot nyt kaatuneeseen järjestämislakiehdotukseen, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.).

– Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen valmistelua on jatkettava yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusuudistuksen kanssa. Uusi valmistelu tarjoaa oivallisen tilaisuuden rakentaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu- ja rahoitusjärjestelmä uudelle pohjalle, korostaa Fjäder.

Hänen mukaansa palvelujen järjestämisvastuu ja niiden tuotanto pitää erottaa toisistaan ja rahoitus tulee kohdentaa järjestäjätaholle.

Akava pitää viiden sote-alueen mallia riittävän vahvana sekä taloudellisesti että väestöpohjaltaan. Järjestämislain sote-alueiden malli pitää toteuttaa yhdessä rahoitusuudistuksen kanssa siten, että perustuslaillisia ongelmia ei enää synny.

– Palvelutuotantoon tulee uudistuksessa ottaa monituottajamalli, jossa julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin palveluntuottajat voivat yhdenvertaisesti tarjota palveluja sitoutuen ennalta määriteltyihin kustannuksiin ja laatukriteereihin. Myös potilaan ja asiakkaan valinnanvapaus voidaan toteuttaa tällä mallilla, lakimies Paula Ilveskivi Akavasta toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt