Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ajaako vihreät sittenkin kuntayhtymiä? Näin vastaa Touko Aalto

Vihreiden puheenjohtajan väläyttämä näkemys kuntayhtymistä on ehtinyt herättää hämmennystä.

Touko Aallon väläyttämä näkemys sote-palveluiden järjestämisestä sittenkin kuntayhtymien kautta on herättänyt hämmennystä.

– Toimiva kuntayhtymämalli on esimerkiksi Eksote. Vastaavaa mallia voisi laajentaa koko Suomeen ja jättää tekemättä hallinnon suuret uudistukset, vihreiden puheenjohtaja Aalto sanoi lauantaina Helsingin Sanomissa.

Ajaako vihreät nyt kuntayhtymiä vai maakuntamallia?

– Haluan pitää esillä erilaisia tapoja ratkaista näitä monimutkaisia ongelmia. Jos maakuntamalli kaatuisi kokoomuksen ja keskustan välisessä painissa, meillä on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, Touko Aalto vastaa Verkkouutisille.

Aalto korostaa, että vihreille ”maakunnat ovat työväline, jolla voidaan päästä leveämpiin hartioihin, mutta ne eivät ole itsetarkoitus”.

Vaikka perustuslakivaliokunta tyrmäsi esitetyt kuntayhtymämallit viime vaalikaudella, Aalto huomauttaa, että valiokunta piti yksitasoisia kuntayhtymiä yhtenä kolmesta mahdollisesta vaihtoehdosta edetä jatkossa. Tai ei pitänyt niitä ainakaan ”lähtökohtaisesti poissuljettuna vaihtoehtona”, kuten valiokunta lausunnossaan tarkkaan ottaen totesi. Kansanvaltaisuuteen liittyvät ongelmat pitäisi kuitenkin ratkaista.

Vihreille maakunnat ovat sote-palvelujen järjestämiseksi kuitenkin edelleen se ykkösvaihtoehto, vihreiden puheenjohtaja sanoo. Aalto katsoo, että vaikka hallituksen 18 maakunnan malliin sisältyy ”isoja ongelmia” liittyen muun muassa järjestäjätahojen heikkouteen ja verotusoikeuden puuttumiseen, ”sen pohjalta voidaan edetä, jotta uudistuksessa päästään eteenpäin”.

Sen sijaan hallituksen ajamasta valinnanvapaudesta pitäisi vihreiden mielestä luopua, sillä ”se nostaa kustannuksia, pirstoo palvelut eikä vähennä terveys- ja hyvinvointieroja”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt