Verkkouutiset

Moskovan valtionyliopisto ei enää houkuttele entisellä tavalla. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Aivovuoto Venäjältä kiihtyy – taustalla vaikuttaa pelko

Eri tieteenalojen parhaista kyvyistä yhä useampi kääntää selkänsä Vladimir Putinille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän hallitus on Foreign Policy -lehden mukaan ilmoittanut aikovansa houkutella puoli miljoonaa ulkomaille muuttanutta venäläistä palaamaan kotimaahan vuoteen 2030 mennessä.    

– Kaikille, joille tällaiset avokätisesti rahoitetut hankkeet ovat tuttuja, on selvää, että kyseessä on jälleen uusi tapa, jolla Venäjän äärimmäisen korruptoitunut eliitti pääsee lohkaisemaan itselleen siivun valtion budjetista, itsekin USA:han emigroitunut toimittaja Natalia Antonova kirjoittaa.

Mahtipontisesti julkistettu paluumuutto-ohjelma on hänen mukaansa jopa venäläisessä mittakaavassa poikkeuksellisen hämmentävä.

– Huolimatta Kremlin itsetyytyväisistä lausunnoista, joiden mukaan Venäjä on putinismin ansiosta ”noussut jälleen polviltaan”, aivovuoto maasta jatkuu – ja itse asiassa kiihtyy edelleen. Venäjältä lähteneiden tieteentekijöiden määrä on itse asiassa viisinkertaistunut sitten vuoden 2012, hän sanoo.

Maastamuuttoon kannustaa hänen mukaansa raha, mutta yhä useammin myös pelko.

– Venäjän valtion läpikotainen vainoharhaisuus tarkoittaa sitä, että jokainen arkaluontoisilla aloilla toimiva on todellisessa vaarassa joutua syytetyksi vakoilusta. Kun keskustelee kenen tahansa esimerkiksi avaruus- tai puolustusteollisuudessa työskentelevän kanssa, oppii ymmärtämään, että ”petturien” ja “ulkomaisten agenttien” jahtaaminen on vain jäävuoren huippu, hän toteaa.

Venäjän niin sanottuja ulkomaisia agentteja koskeva lainsäädäntö on Antonovan mukaan laadittu tahallisen epämääräiseksi, jotta sitä voidaan tarvittaessa soveltaa keneen hyvänsä.  

– Neuvostoliitossa tieteentekijöille asetetut rajat olivat sentään hyvin selvät. Ulkomaalaisten kanssa ei yksinkertaisesti saanut olla missään yhteydessä, ellei ollut saanut siihen nimenomaista lupaa. Konferensseihin ei menty, paitsi raskaan valvonnan alaisina. Ei ollut some-tilejä, joilla toisinajattelua olisi voinut ilmaista, hän sanoo.

Nyt ollaan hänen mukaansa tilanteessa, jossa moni ulkomaille muuttanut venäläinen saattaa kenties tuntea koti-ikävää, mutta ei aio missään nimessä sinne palata.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)