Nainen sai kohtalokkaan infektion vesijohtovedestä. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Aivoja syövä ameeba tappoi, tartunta nenäkannusta

Suositellun steriloidun veden sijaan nainen oli päätynyt käyttämään nenäkannussa vesijohtovettä.

69-vuotias yhdysvaltalainen nainen kuoli saatuaan aivojensyöjäameeban vesijohtovedestä, kertoo CNN. Tapauksesta raportoitiin ensin kansainvälisessä International Journal of Infectious Diseases –lehdessä.

Nainen oli kärsinyt ylähengitystieinfektiosta, jota hän oli hoitanut nenäkannulla. Suositellun steriloidun veden sijaan nainen oli päätynyt käyttämään vesijohtovettä. Naista hoitaneiden lääkäreiden mukaan vedestä oli tarttunut Balamuthia mandrillaris -niminen ameeba, joka aiheuttaa yleensä viikkojen tai kuukausien kuluessa harvinaisen ja kohtalokkaan infektion aivoissa.

– Nenähuuhtelun on myös eräässä aiemmassa tapauksessa raportoitu johtaneen salakavalasti ameeban aiheuttamaan infektioon, kertoivat naisen tapauksesta vastanneet lääkärit.

Nainen alkoi saada outoja oireita, kuten ihottumaa ja kouristuksia. Oireita hoidettiin aluksi antibiooteilla. Lopulta neurokirurgi oli päättänyt avata naisen kallon leikkauksella ja huomannut näin ameeban aiheuttaman laajan infektion.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksesta oli kiidätetty naiselle välittömästi vastalääkettä, mutta tämä ehtinyt jo vaipua koomaan ja menetti lopulta henkensä.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt