Aito avioliitto -kansalaisaloite kaatui eduskunnassa äänin 120–48

Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen avioliiton säilyttämisestä miehen ja naisen välisenä liittona.

Eduskunta äänesti tänään perjantaina kansalaisaloitteesta avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta.

Aloite hylättiin äänin 120–48. Tyhjää äänesti kaksi kansanedustajaa ja poissa oli 29. Kansanedustaja Eva Biaudet (r.) ilmoitti äänestäneensä väärin. Käsittelyn pohjana oli lakivaliokunnan mietintö. Valiokunta ehdotti mietinnössään, että eduskunta hylkäisi kansalaisaloitteeseen sisältyvän lakiehdotuksen. Lakivaliokunnan mietintöön sisältyi kansanedustaja Mika Niikon (ps.) vastalause.

Aloitteen mukaan sukupuolineutraali avioliitto riistää adoptiolapselta mahdollisuuden korvaavaan kokemukseen eri sukupuolta olevista vanhemmista, isästä ja äidistä. Lapsen oikeus olla isän ja äidin hoidettavana ei voi toteutua samaa sukupuolta olevien avioliitossa. Aloitteen mukaan samaa sukupuolta olevien parien oikeudet on huomioitu riittävällä tavalla parisuhdelaissa.

Eduskunta hyväksyi viime vaalikaudella avioliittolain muutoksen, joka mahdollistaa avioliiton solmimisen myös samaa sukupuolta oleville pareille. Muutoksen myötä aviopareja koskevat oikeudet, kuten adoptio-oikeus ja oikeus ottaa yhteinen sukunimi, koskevat myös samaa sukupuolta olevia pareja. Avioliittolain muutos tulee voimaan 1.3.2017.

Käsiteltävänä oleva kansalaisaloite pyrki kumoamaan avioliittolain muutoksen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt