Nainen kahden äitinsä hyökkäyksessä menettäneen lapsen kanssa. LEHTIKUVA/AFP

Äitien verilöyly ajoi lääkärit pois sairaalasta

Lääkärit Ilman Rajoja vetäytyy Dasht-e-Barchista toukokuisen hyökkäyksen vuoksi.

Lääkärit Ilman Rajoja lopettaa toimintansa Dasht-e-Barchin sairaalassa Kabulissa. Päätös on seurausta 12.5. tapahtuneesta iskusta, jossa hyökkääjät tunkeutuivat äitiysosastolle ja tappoivat systemaattisesti 16 äitiä. Järjestön kätilö, 7- ja 8-vuotiaat lapset ja kuusi muuta, jotka olivat paikalla hyökkäyksen alkaessa, murhattiin myös.

Vaikka hyökkääjistä tai heidän motiiveistaan ei ole saatu lisätietoja, on selvää, että iskun kohteena olivat äidit, vauvat ja terveydenhuollon henkilökunta. Samanlainen hyökkäys voisi toistua myös tulevaisuudessa.

Kuukausi hyökkäyksen jälkeen kukaan ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Afganistanin viranomaiset syyttivät Talebania – tai Afganistanin islamilaista emiraattia – joka kielsi syytökset ja tuomitsi iskut. Muiden valtioiden edustajat osoittivat sormellaan radikaaleja ryhmittymiä, kuten ISIS-K:ta.

Vaikka emme tiedä syyllisiä, pystymme sanomaan, että tämän väkivaltaisen hyökkäyksen kohteena oli nimenomaan äitiysosasto, sen potilaat ja henkilökunta sekä humanitaarinen työ. Kyseessä ei ole myöskään traaginen yksittäistapaus, sillä alueella on ollut useita hyökkäyksiä hazara-yhteisöä ja useita avustusjärjestöjä vastaan.

– Olimme tietoisia, että läsnäoloomme Dasht-e-Barchissa sisältyi riskejä, mutta emme voineet uskoa, että kukaan voisi käyttää hyväkseen synnyttävien naisten äärimmäisen haavoittuvaa asemaa tappaakseen heidät ja heidän vauvansa, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön johtaja Thierry Allafort-Duverger.

– Mutta se tapahtui. Meidän on hyväksyttävä tosiasiat: korkeammat muurit ja paksummat turvaovet eivät estä vastaavia hyökkäyksiä tapahtumasta tulevaisuudessa. Toiminnan jatkaminen tarkoittaisi sitä, että tällainen ihmishenkien menetys olisi hyväksyttävä osa toimintaamme – ja sitä se ei todellakaan ole, Allafort-Duverger jatkaa.

Vaikka turvallisuustilanne on pakottanut järjestön vetäytymään Dasht-e-Barchista, järjestö etsii keinoja tukea paikallista toimintaa, joka edistäisi pääsyä terveydenhuoltoon.

Järjestön mukaan päätös lopettaa toiminta Dasht-e-Barchin äitiysosastolla on välttämätön mutta tuskallinen.

– Se tulee näkymään niiden yli miljoonan ihmisen elämässä, jotka asuvat alueella. Suurin osa heistä kuuluu hazara-yhteisöön, johon on historiallisesti kohdistunut syrjintää ja köyhyyttä, ja joka on joutunut jättämään kotinsa vuosikymmeniä kestäneen konfliktin vuoksi, Lääkärit Ilman Rajoja toteaa.

Yli 70 Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää ja potilasta on tapettu Afganistanissa viimeisen 16 vuoden aikana. Näihin traagisiin tapahtumiin sisältyy viiden työntekijän murha Badghisin maakunnassa vuonna 2004 ja Kunduzin sairaalan tuho Yhdysvaltojen ilmavoimien pommituksessa lokakuussa 2015, jolloin 42 ihmistä sai surmansa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt