Al-Holin leirillä on suomalaisia naisia ja heidän lapsiaan. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

”Aiotaanko aikuisia ISIS-palaajia auttaa Suomeen?”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan aikuisten ISIS-palaajien auttamista ei voi hyväksyä.

– Onko siis niin, että @Ulkoministerio ei valmistaudu auttamaan aikuisia ISISin leiriin matkustaneita palaamaan Syyriasta Suomeen eli @hsfi uutinen on ankka?, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kysyy Twitterissä.

– Jos taas on tarkoitus auttaa aikuisia palaamaan, niin sitä @kokoomus ei hyväksy, hän jatkaa.

Mykkänen viittaa mitä ilmeisimmin tästä löytyvään Helsingin Sanomien uutiseen. HS:n tietojen mukaan koko hallitus on siunannut toimet, joiden avulla Syyrian al-Holin niin kutsutun ISIS-leirin suomalaisia on tarkoitus hakea Suomeen.

Ulkoministeriön ja hallituksen linja leirin suomalaisten suhteen on puhuttanut sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat väitti ulkoministeri Pekka Haaviston yrittäneen painostaa ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista järjestämään al-Holin leirin lapset Suomeen konsulikyydillä. Tuominen päätettiin IS:n mukaan syrjäyttää tehtävistään tämän jälkeen. Ulkoministeri Haavisto kiisti väitteet maanantaina tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi kuitenkin nimittäneensa virkamiehen hoitamaan kokopäiväisesti ISIS-leirin palaajien asiaa.

Haavisto totesi Tuomisen väitetystä painostamisesta, että ulkoministeriössä oli kesällä laajempaa keskustelua siitä, tarvitseeko leirin suomalaisten suhteen tehdä mitään.

– Olen ministerinä edustanut tietysti sitä kantaa, että minulla on se käsitys, että kun suomalaisilla on perustuslain mukainen oikeus palata kotimaahansa ja lapsen oikeuksien sopimus suojaa lapsia, että emme voi olla tekemättä mitään, Pekka Haavisto selitti.

Haavisto muistutti oikeuskanslerin lokakuussa antamasta ratkaisusta, jossa käsiteltiin hallituksesta tehtyjä kanteluita. Kantelijat olivat muun muassa vaatineet hallitukselta toimia leirin suomalaisten kotiuttamiseksi. Verkkouutiset kertoi ratkaisusta tässä. Pekka Haaviston mukaan ratkaisu loi painetta. Haavisto antoi ymmärtää, että ratkaisun perusteella al-Holin leirillä olevia lapsia tulisi auttaa kaikin keinoin, mitä ulkoministeriöllä on käytössään. Haavisto korosti kuitenkin jo kesällä selvinneen, ettei paikalla oleva kurdihallinto päästä lapsia lähtemään leiriltä ilman vanhempiaan eikä Suomi voi olla näin ollen mukana erottamassa lapsia vanhemmistaan väkisin.

– Sellaista ohjetta määräystä tai neuvoa, jossa vain lapset tuotaisiin al-Holin leiriltä jollain suomalaisella viranomaisiskulla tai toimilla, ei ole voinut ministeri – eikä ole ministeri antanut, Pekka Haavisto sanoi.

Kansanedustajat Leena Meri (ps.) ja Heikki Vestman (kok.) haastoivat tiistaina Haaviston tulkintaa oikeuskanslerin ratkaisusta.

– ISIS-naisia ei tule tuoda takaisin Suomeen. He ovat itse valintansa tehneet. Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että oikeuskansleri olisi jotenkin velvoittanut hallitusta noutamaan ISIS-perheet. Näin ei ole, Heikki Vestman totesi.

Kokoomusedustajan mukaan oikeuskansleri totesi ratkaisussaan, että punninnassa on otettava huomioon ”missä määrin aikuisista palaajista aiheutuva turvallisuusuhka on kohtuullisin ponnistuksin hallittavissa”. Lisäksi ratkaisussa todettiin, oikeuskanslerin toimivaltaan ja tehtäviin ei kuulu määrätä viranomaisia ryhtymään mihinkään tiettyihin toimenpiteisiin.

Samoilla linjoilla oleva Leena Meri totesi niin ikään, ettei oikeuskansleri ole ohjannut, miten hallituksen pitäisi toimia.

Pekka Haavistoa kuultiin tiistaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa. Valiokunnan perussuomalaiset jäsenet katsoivat, ettei ulkoministerin selvitys ollut riittävä. Muiden puolueiden edustajat olivat toista mieltä ja valiokunnan enemmistö antoi äänestyksessä tukensa ministerille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt