Aino-Kaisa Pekonen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Aino-Kaisa Pekonen IS:lle: Viruksen kanssa pitää oppia elämään

Kevään tiukkoja rajoitustoimia tuskin voidaan toistaa syksyllä.

Koronaviruksen kanssa pitää oppia elämään siihen asti, että rokote tautia vastaan löydetään, muistuttaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) Ilta-Sanomien haastattelussa.

Pekonen ei usko, että yhteiskuntaa voidaan kevään tavoin enää sulkea uudestaan. Sen sijaan tulisi pyrkiä elämään viruksen kanssa niin, että rajoitustoimet voidaan tehdä oikea-aikaisesti, järkevästi ja alueellisesti.

– Kun elämme tällaisessa globaalissa yhteiskunnassa, jossa ihmiset matkustavat ja maiden strategiat ovat hyvin erilaisia, niin ajattelen, että on oikeastaan mahdotonta tukahduttaa tauti jostain kokonaan ilman rokotetta, Pekonen tiivistää.

Hallitus on Pekosen mukaan varautunut mahdolliseen toiseen aaltoon keväästä lähtien. Haasteena on ollut kuitenkin tilanteen nopea kehittyminen ja se, että rajoitusten mitoittamisessa täytyy tasapainoilla erilaisten haasteiden kanssa. Liian kovia ennakoivia rajoituksia ei voida asettaa, mutta toisaalta liian myöhäinen toimiin ryhtyminen voi johtaa viruksen leviämiseen.

Tartuntamäärien rakenne on tällä hetkellä erilainen kuin keväällä, jolloin korona levisi etenkin vanhustenhuollon yksiköissä. Nyt uusia tartuntoja löydetään etenkin nuorista ja ulkomailta palaavista. Erilainen tartuntajakauma tarkoittaa, että rajoitustoimetkin voivat olla erilaisia. Pekonen toivookin, että syksyn mahdollisia rajoituksia ei tarvitsisi kohdistaa ihmisten toimeentuloon, kuten ravintoloiden aukiolojen rajoituksiin.

Lopuksi Pekonen muistuttaa, että ”koronaväsymyksestä” huolimatta turvavälejä, käsihygieniaa ja muita varotoimia ei saa unohtaa. Lisäksi koronatesteihin tulisi hakeutua oireiden ilmetessä matalalla kynnyksellä.

– Jokainen voi itse arvioida riskejä ja toimintatapojaan. Voi pohtia, onko pakko matkustaa, onko pakko mennä johonkin tilaisuuteen. Jos menee, on noudatettava ohjeita. Paitsi itsensä, mutta myös meidän muiden vuoksi, Pekonen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt