Aino haistaa lihan ja maidon kaikissa muodoissaan, eri tavoin jalostettuna ja pakattuna. (Kuva: Tulli)

Aino haistaa lihasäilyketölkin suljetusta autosta

Tullin ensimmäinen ruokakoira Aino on puolen vuoden virkaurallaan löytänyt lähes 600 kiloa kiellettyjä tuotteita.

Aino työskentelee pääosin Venäjän rajalla. Ensi vuonna Tulli alkaa kouluttaa Ainolle kollegaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja tehostaa näin afrikkalaisen sikaruton torjuntaa.

Aino etsii yksityishenkilöiden mukanaan tuomia eläinperäisiä elintarvikkeita. Se valvoo, ettei EU:n ulkopuolelta tuotujen ruokien mukana Suomeen tule tarttuvia eläintauteja, kuten afrikkalaista sikaruttoa.

Aino haistaa lihan ja maidon kaikissa muodoissaan, eri tavoin jalostettuna ja pakattuna. Päivittäin löytyy pientä purtavaa, esimerkiksi juustovoileipiä, lihapiirakoita ja kinkkupitsoja.

Useimmiten edullisempaa einestä ja halvempaa lihaa tuodaan, kun ei tiedetä, etteivät matkustajat saa tuoda EU:n ulkopuolelta Suomeen mitään maito- ja lihatuotteita.

Tietoinen luvattomien elintarvikkeiden tuonti on harvinaisempaa. Ainon isoin kertalöytö sattui heti virkauran alussa, viime kesäkuussa.

– Kiersimme pihalla autojonossa, kun Aino yhtäkkiä lähti liinasuorana noin 50 metrin päähän ja painoi kuonon kiinni yhteen autoon. Näiden marjanpoimijoiden matkatavaroista löytyi 43 kiloa raakaa sianlihaa, sanoo Ainon ohjaaja Seija Kontunen.

Lihaa on saatettu kääriä esimerkiksi sadetakkiin siinä toivossa, etteivät hajut tule tämän kangasmateriaalin läpi. Mutta Ainon tarkka hajuaisti ei petä, pikemminkin yllättää.

– Kerran esimerkiksi Aino painoi määrätietoisesti kuonon kiinni autonoven tiivisteisiin. Se haistoi lihasäilyketölkin suljetusta autosta, kertoo Kontunen.

Ainon kollega on näillä näkymin valmis virkaansa kesällä 2020. Aino kollegoineen on osa laajempaa afrikkalaisen sikaruton torjuntaa. Toinen ruokakoira osaltaan tehostaa torjuntatoimia.

– Tällä hetkellä afrikkalainen sikarutto leviää esimerkiksi Kiinassa. Ruokakoiran tiiviimpi hyödyntäminen taudin torjunnassa lentoliikenteessäkin on tarpeen. Valvonnalla suojaamme yhteiskuntaa tarttuvilta eläintaudeilta ja samalla myös edistämme laillista ulkomaankauppaa, toteaa Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt