Petteri Orpo. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

”Aina teidän lupauksiinne löytyy joku muu maksaja”

Petteri Orpo ja Antti Rinne ottivat yhteen eläkerahoista.

Eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi pienituloisten eläkeläisten kysymyksen olevan erittäin vakava asia. Orpo sanoi olevan hyvä, että pienimpiin eläkkeisiin tehdään korotuksia.

– Mutta nyt on fakta se, että te olette pettäneet sen vaalilupauksenne siitä kuuluisasta satasesta. Te ette ole sitä toteuttamassa, se ei toteudu ja ihmiset ovat pettyneet, Petteri Orpo totesi SDP:n puheenjohtajan pääministeri Antti Rinteen suuntaan.

Orpon mukaan Rinne on myös avannut uuden keskustelun.

– Nyt te olette työeläkejärjestelmässä. Aina näihin teidän lupauksiinne löytyy joku muu maksaja. Tällä kertaa se käytännössä on siis toiset eläkeläiset ja tulevat eläkeläiset, Petteri Orpo sanoi.

– Meillä ei ole yhtään ylimääräistä rahaa meidän eläkejärjestelmässämme. Meidän syntyvyys pienenee, väestö ikääntyy, meillä on kovat paineet, ja te olette tekemässä muutoksia nykyiseen eläkejärjestelmään, viemässä uskoa ja pohjaa siltä. Ei näin voi toimia.

Orpo kysyi, miten Rinne aikoo edetä asiassa ja uskooko hän, että se on perustuslain mukaista.

– Ja miksi te leikkaatte toisilta eläkeläisiltä?

Antti Rinne. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Pääministeri ja sd-johtaja Antti Rinne vastasi, että ”teidän väitteenne ei pidä paikkaansa”.

– Tämä hallitus ei ole rikkomassa työeläkejärjestelmän puitteita millään tavalla, ei sen perusteita millään tavalla. Tämä hallitus ei vie rahaa toisilta eläkeläisiltä, ei tulevilta eikä tämän hetken eläkeläisiltä, Antti Rinne sanoi.

– Tämä hallitus haluaa korjata sen epäkohdan, vääryyden, joka liittyy pienituloisten naisten eläkkeisiin tällä hetkellä. Ne naiset, jotka ovat huolehtineet tämän yhteiskunnan tulevaisuudesta synnyttämällä lapsia, huolehtimalla lapsista ilman, että siltä ajalta on kertynyt eläkettä — niitten ihmisten asia pitää korjata. Sitä tämä koko esitys työeläkejärjestelmän sisällä tapahtuvasta korjauksesta tarkoittaa.

Rinteen mukaan asia tulee etenemään niin, että ”ensin pyydetään laskelmat eläketurvakeskukselta ja kansaneläkelaitokselta. Sen jälkeen käynnistetään neuvottelut kolmikantaisesti, haetaan ratkaisua”.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kysyi pääministeriltä, keitä olivat ne asiantuntijat, joihin hän vetosi katsoessaan, että työeläkejärjestelmästä voidaan irrottaa noin 200—300 miljoonaa euroa vuodessa.

– Ne asiantuntijat, joiden kanssa keskustelin, liittyvät suoraan eläkejärjestelmään. Sieltä löytyy sellaisia asiantuntijoita, jotka haluavat kahden kesken puhua tästä asiasta, mutta juuri sen paineen takia, mikä tästä tulee julkiseen keskusteluun, eivät halua tulla julkisuuteen, Antti Rinne vastasi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt