Potilaita tilapäisellä koronaosastolla New Delhissä 27. huhtikuuta. LEHTIKUVA / AFP Money Sharma

Aiheuttiko Britannian muunnos Intian koronaräjähdyksen?

Viruksen B.1.1.7-variantti on levinnyt vauhdilla eri puolilla maata.

Tutkijoiden mukaan Intian epidemiatilanteen heikentyminen ei ole välttämättä johtunut uudesta virusmuunnoksesta. Taustalla saattaa olla myös Suomeen aiemmin levinnyt Britannian B.1.1.7.-variantti, jonka on todettu tarttuvan aiempaa helpommin.

Osassa Intiaa muunnos on aiheuttanut jopa kymmenen kertaa enemmän infektioita kuin vielä kuukausi sitten. Keralan ja Delhin osavaltioissa B.1.1.7-muunnoksen osuus on kaksinkertaistunut maaliskuun jälkeen, ja maan pohjoisosissa se vastaa jopa 95 prosentista uusista tautitapauksista.

Britannian muunnosta on havaittu viime syksyn jälkeen yli 130 valtion alueella. Piikkiproteiinin muuttuneen rakenteen vuoksi virus leviää 30–50 prosenttia alkuperäistä kantaa helpommin.

Intian tautikeskus NCDC:n johtaja Sujeet Singh huomautti, että Britannian muunnos pääsi leviämään useissa tartuntaryppäissä Punjabin osavaltiossa. Suuri määrä tautitapauksia jäljitettiin helmikuussa häihin ja maanviljelijöiden suurmielenosoituksiin.

– Delhin osavaltiota varoitettiin, että maaliskuussa kriittisiä tautitapauksia voi olla 15 000 kappaletta, Singh sanoi the Hindu-lehden mukaan.

Intiassa vahvistettiin tiistaina yli 323 000 uutta tautitapausta. Todellisten päivittäisten tartuntamäärien arvioidaan liikkuvan jopa miljoonissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt