Ruotsalaiset ISIS-vaimot ovat Syyriassa al-Holin pakolaisleirillä. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsin ISIS-lukiotytöt vaativat päästä kotiin

Syyriaan lähteneiden ruotsalaistyttöjen äidit vetoavat tytärtensä puolesta.

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo Syyriassa sijaitsevalla al-Holin pakolaisleirillä asuvasta kolmesta nuoresta ruotsalaisnaisesta, jotka ovat osallistuneet terroristijärjestö Isisin toimintaan. Kukin naisista on lähtenyt Ruotsista Syyriaan nuorina lukiolaisina ja vanhempiensa tietämättä.

Kukin heistä haluaa myös nyt takaisin kotiin Ruotsiin. Tytöt ovat menneet Syyriassa naimisiin ja saaneet lapsia. Tyttöjen äidit kertovat lastensa karkaamisesta Isisin riveihin ja kohtaloista Syyriassa.

17-vuotiaana Göteborgista lähteneen tytön äidin mukaan hänen tyttärensä on koko ajan peloissaan. Tyttären mukaan viisi vuotta sitten tehty päätös lähteä Syyriaan oli virhe.

− Mutta aina ihminen ei tiedä mitä tahtoo, tyttö on äidin mukaan sanonut.

Äitien mukaan Ruotsin viranomaiset eivät kuunnelleet heitä silloin, kun tyttöjen ymmärrettiin karanneen Syyriaan. Vuonna 2014 Syyriaan lähteneen Eyniin äiti oli tuolloin yhteydessä muun muassa Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpoon.

Eynii lähti Syyriaan kymmenen vuotta vanhemman miehen houkuttelemana.

− Tein kaikkeni, että hän jättäisi tyttäreni rauhaan, äiti sanoo.

Tytöt lapsineen ovat äitien mukaan leirillä sairaina ja huonokuntoisina, ja heidät pitäisi saada pois.

− Hän itkee joka kerta, kun puhumme. Hän sanoo, ettei jaksa enää. Meitä omaisia olisi pitänyt kuunnella jo heti aluksi, yksi äideistä sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt