Verkkouutiset

Äidin lihavuus voi suurentaa synnynnäisten epämuodostumien vaaraa

Ruotsalaistutkimuksen mukaan äidin lihavuus voi suurentaa synnynnäisten epämuodostumien riskiä, kertoo uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsalaistutkimuksen mukaan äidin lihavuus voi suurentaa synnynnäisten epämuodostumien riskiä. Riski on sitä suurempi mitä lihavampi äiti on, BMJ-lehden julkaisema tutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu yli 1,2 miljoonan vuosina 2001–2004 syntyneen ruotsalaislapsen ja heidän äitiensä terveystietoihin. Lapsista 3,5 prosentilla oli jokin synnynnäinen epämuodostuma.

Verrattuna normaalipainoisten äitien lapsiin ylipainoisten ja lihavien äitien lapsilla oli epämuodostumia sitä todennäköisemmin mitä lihavampi äiti oli. Äidin vähäinen ylipaino liittyi vain 5 prosenttia suurempaan riskiin, mutta riski suureni tasaisesti ja oli normaalipainoisiin verrattuna jo 37 prosenttia suurempi sairaalloisen lihavilla.

Yhteys koski kaikkia synnynnäisiä epämuodostumia mukaan lukien sydämen, keskushermoston ja raajojen epämuodostumat sekä sukupuolielinten ja ruoansulatusjärjestelmän epämuodostumat.

Tutkimus ei kerro, millä mekanismilla äidin lihavuus lisää epämuodostumien vaaraa, mutta mahdollisesti taustalla ovat lihavuuteen liittyvät glukoosiaineenvaihdunnan ongelmat.

Mekanismin selvittämiseksi ja tulosten varmistamiseksi aihetta olisikin Duodecimin mukaan hyvä tutkia lisää. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että raskautta harkitsevien kannattaisi parhaansa mukaan pyrkiä karistamaan liikakiloja ennen raskautta.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)