Martti Ahtisaari. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Martti Ahtisaari USA-demokraateille: Ette te venäläisiä tarvinneet tyrimiseen

Presidentin mielestä demokraattipuolue pilasi itse mahdollisuutensa.

Presidentti Martti Ahtisaari sanoo, että kun hän seuraavan kerran vierailee Yhdysvalloissa, hän ”lukee madonluvut” ystävilleen demokraattipuolueessa.

– Hyvä luoja, teillä ei ole jälkeäkään siitä tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, jonka minä löysin vuonna 1977, Ahtisaari lupaa sanoa heille.

Hän muistelee, että 40 vuotta sitten Yhdysvaltain demokraatti- ja republikaanipuolueet pystyivät sitoutumaan yhteiseen ulkopolitiikkaan. Nyt maa on kaaoksessa, eivätkä puolueet pysty sopimaan juuri mistään.

Ahtisaaren mielestä demokraattien on syytä katsoa peiliin.

– Ette te venäläisiä tarvinneet siihen, että Donald Trump voitti. Se riitti, että te demokraatit tyritte, Ahtisaari sanoo.

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset ovat todenneet, että Venäjä sekaantui maan presidentinvaalikampanjaan vuonna 2016. Presidentiksi valittiin Trump, joka edustaa republikaaneja. Demokraattien ehdokas oli Hillary Clinton.

Ahtisaari puhui tiistaina eduskunnassa EU-komission järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Presidentti löysi moitittavaa myös EU:n toiminnasta.

– Olen seurannut erityisen pettyneenä, miten EU-maat ovat käsitelleet pakolais- ja maahanmuuttokysymystä.

Hänen mielestään yhteisiä ratkaisuja kaivattaisiin kipeästi. Niiden sijaan EU:n jäsenvaltiot turvautuvat lyhytnäköiseen rajojensa turvaamiseen.

– Valtioiden välinen vastuunjako on jäänyt puolitiehen. Vahvaa kansallisvaltiota tarjotaan ratkaisuksi ympäröivän maailman kaaosta ja epävarmuutta vastaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt