X
SULJE MAINOS
Koronarokotusta Etelä-Afrikan tasavallassa. LEHTIKUVA/AFP Michele Spatari

Afrikkalaisista kaksi prosenttia saanut koronarokotteen

Afrikan yhteensä yli 1,2 miljardista asukkaasta vain kaksi prosenttia on koronarokotettu.

New York Timesin mukaan vain seitsemän Afrikan maan, joista suurin osa on pieniä, odotetaan täyttävän Maailman terveysjärjestö WHO:n tavoite, jonka mukaan jokainen maa maailmanlaajuisesti olisi rokottanut kymmenen prosenttia väestöstään syyskuuhun mennessä.

WHO:n mukaan rokotuskattavuus on koko maanosassa noin kaksi prosenttia, mutta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vain noin yksi prosentti.

Kymmenen prosentin tavoitteen saavuttamiseksi Afrikka tarvitsisi ylimääräiset 225 miljoonaa rokoteannosta, kertoo WHO:n Afrikan aluejohtaja, tohtori Matshidiso Moeti.

WHO arvioi, että yhdeksän kymmenestä Afrikan maasta ei saavuta tavoitetta.

Seitsemän maata, jotka ovat Seychellit, Marokko, Mauritius, Päiväntasaajan Guinea, Komorit, Sao Tome ja Principe sekä Zimbabwe ovat saavuttaneet kymmenen prosentin tavoitteen.

Kuusi muuta maata – Tunisia, Ghana, Lesotho, Ruanda, Kenia ja Eswatini eli entinen Swazimaa – voisivat saavuttaa tavoitteen, jos ne saavat tarpeeksi rokotteita pysyäkseen nykyisessä rokotustahdissaan.

– Tämä vaatii todella mittavia ponnisteluja. Ilman merkittävää lisäystä rokotteiden saatavuudessa monet afrikkalaiset ovat vaarassa, Moeti sanoo.

Afrikassa on virallisten tilastojen mukaan todettu viisi miljoonaa korontartuntaa, ja koronan seurauksena on kuollut noin 133 000 ihmistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt