X
SULJE MAINOS
Virustutkimusta laboratoriossa. / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Afrikassa leviävä koronamuunnos voi tartuttaa aiemmin sairastaneita

Viruksen epäillään muuttuneen kertarysäyksellä immuunipuutteisen henkilön kehossa.

Tutkijat ovat huolestuneet koronaviruksen uudesta B.1.1.529-muunnoksesta, johon sisältyvät 32 mutaatiota voivat heikentää nykyisten rokotteiden luomaa suojaa ja lisätä viruksen tartuttavuutta.

Evening Standard -lehden mukaan niin sanottua nyyvarianttia on vahvistettu tähän mennessä vain kymmeneltä henkilöltä Botswanassa, Etelä-Afrikassa ja Hongkongissa. Hongkongissa testattu henkilö oli saapunut Etelä-Afrikasta.

Laboratoriotutkimusten perusteella on mahdollista, että muunnos kehittyi hoitamattomasta AIDSista kärsivän henkilön kehossa. Kyseessä on tähän mennessä eniten muuntunut versio koronaviruksesta.

University College London -yliopiston professori Francois Balloux’n mukaan B.1.1.529-kannassa on erikoinen yhdistelmä mutaatioita.

– Suuri määrä mutaatioita vaikuttaa kerääntyneen yhdellä kertaa, mikä viittaa immuunipuutteisen henkilön krooniseen infektioon. Kyseessä voi olla hoitamaton HIV/AIDS-potilas, Balloux toteaa.

Muunnoksen käytännön vaikutuksia on toistaiseksi vaikea arvioida. Professorin mukaan alfa- tai deltamuunnoksen sairastaneet henkilöt eivät olisi välttämättä suojassa.

Imperial College Londonin tutkija Tom Peacock kehottaa seuraamaan nyyvarianttia viruksen piikkiproteiinin ”hirvittävän profiilin” vuoksi. On mahdollista, että muunnos on levinnyt myös muihin Afrikan osiin. Tutkijoiden mukaan huoleen on aihetta vasta sitten, jos viruksen osuus kaikista infektioista alkaa nousta.

– On syytä korostaa, että määrät ovat tällä hetkellä erittäin pieniä sellaisessa osassa Afrikkaa, jossa testimäärät ovat kohtuullisen hyviä, Peacock tviittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt