JUKOn ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Absurdia, käsittämätöntä” – OAJ:n puheenjohtaja hermostui työnantajiin

Olli Luukkainen sanoo kunta-alan neuvotteluiden sujuneen järkevästi, kun taas Sivistystyönantajat valitsi toisen polun.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo olevansa syvästi pettynyt Sivistystyönantajien asenteeseen.

Kun muilta osin opetushenkilökunnan sopimukset on periaatteessa tehty, yliopistot ja yksityiset päiväkodit hakevat sopimuksen tekoon vauhtia valtakunnansovittelijan toimistolta. Luukkainen pitää toimintaa ”turhana kiusantekona”.

”On käsittämätöntä, lähes absurdilta kuulostavaa, että itseään Sivistystyönantajiksi kutsuva taho osoittaa väheksyntää juuri niitä henkilöitä kohtaan, joiden odotetaan rakentavaan Suomeen sivistystä ja osaamista. Juhlapuheissa korostetaan, että Suomi elää ja menestyy vain osaamisella ja korkean jalostusasteen tuotteilla. Juuri noiden tuotteiden luojille työnantaja haluaa osoittaa arvostustaan kieltäytymällä edes yleisen tason palkankorotuksista ja työntämällä kaksin käsin kurkusta alas työsuhteiden heikennyksiä”, Luukkainen kirjoittaa Verkkouutisten blogissa.

Luukkainen huomauttaa, että isossa kunta-alan pöydässä sopimukset tehtiin ilman turhia kiemuroita. Luukkainen antaa ymmärtää, että molemmat osapuolet olivat realisistia. Sopimus syntyi lopulta yllättävän nopeasti.

”Varsin vivahderikkaitten vaiheiden jälkeen kuntasektori sai aikaan sopimuksen, joka palkankorotustasoltaan vastaa yleistä tasoa. Olikin selvää, ettei sopimusta muuten voi syntyä ja niin kunta- kuin valtiotyönantajakin osoittivat oikeaa tilannetajua ja olivat valmiita sorvaamaan sopimusratkaisut siitä lähtökohdasta. Näin saatiin aikaan työrauhaa 26 kuukautta”, Luukkainen kirjoittaa.

Palkkatason lisäksi Luukkainen mainitsee saavutukseksi paikallisen isyysloman tuplaamisen ja sairaan lapsen hoitovapaan ulottamisen alle 12-vuotiaisiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt