Yrittäjä pitää elokuvateatterien tartuntariskejä varsin matalina. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Absurdia” – elokuvateatteriin kuusi ihmistä, ravintolaan 67 ihmistä

Yrittäjä kutsuu päättäjien koronaratkaisuja epäreiluiksi ja hyödyttömiksi.

Helsingin Kallion Riviera-elokuvateatterin yrittäjä avautuu Facebookissa alan koronatoimista.

– Jos tämä tila olisi ravintola, täällä saisi olla yhtä aikaa 67 ihmistä. Mutta jos tässä tilassa järjestetään julkinen elokuvanäytös, täällä saa olla vain 6 ihmistä, hän summaa.

Yriyksen päivityksessä on julkaistu tämän linkin takaa löytyvä kuva teatterin salista. Rivierasta kerrotaan, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärien rajoittaminen kymmenestä kuuteen merkitsee, että teatteri joutuu lopettamaan toistaiseksi yleisönäytösten ja leffabrunssien järjestämisen.

– Koronatilanteen muuttuessa vaikeammaksi viranomaisten on tehtävä toimenpiteitä meidän kaikkien turvaksi, mutta ikävä kyllä toimenpiteet tuntuvat tällä kertaa absurdeilta, epäreiluilta ja ennen kaikkea hyödyttömiltä, yrittäjä tilittää.

Hänen mukaansa aiemmat kymmenen hengen yleisötilaisuudet eivät ole olleet syy tartuntojen leviämiseen.

– Yhtään koronavirustartuntaketjua ei ole edelleenkään koko pandemian aikana jäljitetty elokuvateatteriin. Ei meillä Rivierassa, ei Helsingissä, ei Suomessa, ei Euroopassa eikä edes koko maailmassa.

Rivieran yrittäjä luonnehtii elokuvissa käyntiä kymmenen hengen kapasiteetilla erääksi turvallisimmista asioista, mitä talven aikana on voinut vapaa-ajalla tehdä.

– Meidän salimme on todella tilava ja turvavälit eri seurueiden välillä ovat yli kolmemetriset. Ilmastointimme on paitsi tehokas myös mitoitettu 90 henkilölle. Leffaa katsoessa on tapana istua puhumatta paikallaan. Henkilökuntamme siivoaa huolellisesti jokaisen näytöksen jälkeen. Jonotilanteita ei synny, hän listaa.

Yritys kertookin, että kymmenen henkilön yksityisiä elokuvanäytöksiä aiotaan vielä jatkaa, koska niihin eivät päde samat rajoitukset.

Tylppiä toimia

Kultuurialalle kovaa osuvat rajoitukset ovat herättäneet runsaasti porua. Arvostelijat ovat syyttäneet pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta epäoikeudenmukaisista ja ”tylpistä” toimenpiteistä.

Esimerkiksi pubi voi täyttää puolet asiakaspaikoistaan, mutta jos paikalle tulee esiintyjä, muuttuu ravintolailta yleisötilaisuudeksi ja tilassa saa olla enää kuusi ihmistä.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoi viime viikolla Verkkouutisille, että erikoisuudet johtuvat nopeasti laaditusta sääntelystä.

– Kyseessä on poikkeustilanne, jossa on jouduttu laatimaan nopeassa tahdissa uutta sääntelyä, jolloin kaikkia päällekkäisyyksiä ja jopa ristiriitaisuuksia on vaikeaa välttää. Normaalitilanteessa näin syvälle meneviä lakeja valmisteltaisiin kauan, nyt ne on pitänyt luoda nopeasti, Lappi sanoi.

Hän kertoi rajoitusten kurittaneen toimialaa erittäin ankarasti.

LUE MYÖS:

Taiteilija sai tarpeekseen: Ei enää tukemaan vasemmistoa (VU15.2.2021)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt