Ylioppilaskirjoituksissa käytettävän Abitti-järjestelmän käyttöä voi harjoitella vain oppilaitoksen tiloissa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Abit voivat palata lähiopetukseen, karanteeni ennen kirjoituksia

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksia jatketaan pääkaupunkiseudulla.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat linjanneet, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa, koska pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet pitkään etäopetuksen varassa.

Voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia ei lievennetä, mutta kaikille abiturienteille tarjotaan mahdollisuus lähiopetukseen 18.1.2021 alkaen kolmannen jakson loppuun asti.

Ylioppilaskirjoituksissa käytettävän Abitti-järjestelmän käyttöä voi harjoitella vain oppilaitoksen tiloissa. Ylioppilaskirjoitusten kasvaneen painoarvon takia abiturienttien tilanteen huomiointi ja yhdenvertaisuus valtakunnan tasolla on kaupunkien mukaan erityisen tärkeää.

Abiturienteille tarjotaan mahdollisuus osallistua myös seitsemän päivän arviointiviikon opetukseen lähiopetuksena.

Abiturientteja ei velvoiteta lähiopetukseen, vaan he voivat valintansa mukaan osallistua etäopetukseen tai lähiopetukseen. Oppitunnit järjestetään hybridiopetuksena niin, että lähiopetuksessa olevat ovat luokkatilassa ja etäopetuksessa olevat osallistuvat opetukseen verkkovälitteisesti.

Abiturienteille suositellaan kahden viikon mittaista omaehtoista karanteenia ennen ylioppilaskirjoituksia. Ne abit, joilla on vielä puuttuvia kurssisuorituksia tai välttämättömän lähiopetuksen tarpeita, siirtyvät etäopetukseen viimeistään 1.3.2021 alkaen, jolloin heillä on mahdollisuus omaehtoisella karanteenilla turvata osallistumisensa 16.3.2021 alkaviin ylioppilaskirjoituksiin.

Lukioissa yleensä järjestettävät vanhojen tanssit siirretään ja penkkarit perutaan.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä seuraa epidemiatilannetta jatkuvasti ja tilanteen muuttuessa ryhmällä on valmius arvioida tehtyjä linjauksia uudelleen nopeasti.

Harrastustoiminta on keskeytetty

Lisäksi koordinaatioryhmä linjasi, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi siitä huolimatta, että pitkäaikaisten harrastustoiminnan sulkemisten negatiiviset vaikutukset lasten ja nuorten hyvinvointiin on tunnistettu.

– Pitkittynyt lasten ja nuorten harrastusten sulku aiheuttaa merkittäviä ongelmia. Nyt on kuitenkin hallituksen toiveesta odotettava valtiovallan uusia linjauksia, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kommentoi Twitterissä.

Kaikki kuntien organisoitu harrastustoiminta on keskeytetty sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona.

Kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä on peruttu. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Kuntien ulkokentät ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kuntalaisten käytössä. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina.

Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa.

Koordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti yksityisten toimijoiden noudattavan samoja rajoituksia.

Rajoitukset ovat voimassa 31.1.2021 asti.

Tilannetta seurataan aktiivisesti ja epidemiatilanteen muuttuessa myös rajoituksia ja suosituksia arvioidaan uudelleen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt