Mellakoijat tunkeutuivat kongressin rakennukseen. LEHTIKUVA/Getty Images/AFP

Ääriryhmien epäillään rohkaistuneen Capitol-iskusta

USA:n viranomaiset varoittavat, että kotimaiset ääriryhmät ovat nyt todennäköisesti rohkeampi tekemään uusi hyökkäyksiä.

Lainvalvontaviranomaiset varoittavat, että presidentti Donald Trumpin kannattajien viime keskiviikkona tekemä hyökkäys Yhdysvaltain Capitoliin kannustaa todennäköisesti ääriliikkeiden jatkohyökkäyksiä koko alkaneen vuoden onnisuttuaan tunkeutumaan kongressiin, kertoo CNN.

Uhka vaikeuttaa entisestään jo suurta haastetta lainvalvontaviranomaisille, joiden tehtävänä on turvata Washington DC lähipäivinä.

CNN:n tietojen mukaan liittovaltion lainvalvontaviranomaiset ovat tällä viikolla lähettäneet avunpyynnön maan pääkaupungin turvaamiseksi Joe Bidenin virkaanaastujaisten lähestyessä ja maalanneet pelottavan kuvan mahdollisista uhista.

Muun muassa FBI:n mukaan hyökkäys kongressiin ”todennäköisesti toimii merkittävänä väkivallan ajajana” joukolle erilaisia kotimaisia ääriryhmiä.

– Murtautuminen Yhdysvaltain Capitol-rakennukseen väkivaltaisesti on todennäköisesti osa jatkuvaa suuntausta, jossa (ääriliikkeet) hyödyntävät laillisia mielenosoituksia sekä muita kokoontumisia ideologisesti motivoituneen väkivallan ja rikollisen toiminnan toteuttamiseksi, yhdessä tiedustelutiedotteessa varoitetaan.

Hyökkäysten mahdollisiksi kohteiksi tiedusteluviranomaiset mainitsevat myös valtion virkamiehet ja valtiolliset instituutiot, rodulliset ja uskonnolliset vähemmistöt, toimittajat ja seksuaalivähemmistöt.

Tammikuun 6. päivän Capitol-hyökkäyksen koetun menestyksen lisäksi tiedustelupalvelut varoittivat, että lainvalvontaviranomaisten vastaus voi myös motivoida ääriryhmiä vastaamaan väkivaltaan, myös Bidenin tulevissa virkaanastujaissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt