Nikolai Tkatshev (vasemmalla) ja presidentti Vladimir Putin Kremlin kuvassa vuonna 2007. www.kremlin.ru

Ääninauha kytkee korkean Venäjän kenraalin Ukrainan lentoturmaan

Tutkimusten mukaan äänitteet liittävät venäläiskenraalin lennon MH17 alas ampumiseen Itä-Ukrainassa.

Tutkijaryhmä Bellingcatin, itsenäisen venäläisen The Insider -uutissivuston ja amerikkalaisen McClatchyDC -mediayhtiön tutkimusten mukaan Venäjän asevoimien kenraalieversti Nikolai Fedorovits Tkatshev kytkeytyy suurella todennäköisyydellä Malaysia Airlinesin lennon MH17 alas ampumiseen Itä-Ukrainan yllä heinäkuussa 2014.

McClatchyDC kutsuu löydöksiä tästä löytyvässä jutussaan ”mahdolliseksi läpimurroksi” lentoturman tutkinnassa.

Tutkijat analysoivat turman rikostutkinnasta vastaavien hollantilaisviranomaisten julkaisemia ääninauhoja. Hollantilaissyyttäjät ovat jo pitkään pyytäneet apua kutsumanimiä Delfin ja Orion käyttävien henkilöiden tunnistamisessa nauhoilta. Äänitteissä puhutaan mitä ilmeisimmin MH17-koneen pudottamiseen todennäköisesti käytetyn venäläisen Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän siirtämisestä ensin Venäjältä Itä-Ukrainaan ja sitten takaisin.

Venäläinen Novaja Gazeta on aiemmin uutisoinut tunnistaneensa toiselta Buk-nauhalta Khmuriy-koodinimellä esiintyneen Venäjän GRU-sotilastiedustelun eläkkeellä olevan everstin Sergei DubinskinVerkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Sekä Coloradon yliopiston National Center for Media Forensics että Liettuan Vilnassa toimiva Forensic Science Center of Lithuania -tutkimuslaitos vahvistavat erillisesti, että hollantilaisten johtaman JIT-turmatutkijaryhmän julkaisemilla nauhoilla puhuva Delfin on erittäin suurella todennäköisyydellä kenraalieversti Tkatshev. JIT:n myös ”Nikolai Fedorovitsiksi” tunnistama Delfin antaa nauhoilla määräyksiä alemmille upseereille. Keskustelut vaikuttavat koskevan ohjusjärjestelmään liittyvän kaluston siirtämistä. JIT kertoo perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa ottavansa uudet selvitykset huomioon omassa tutkinnassaan.

Kenraalieversti Tkatshev on palvellut molemmissa Tshetshenian sodissa. Hän erosi vakinaisesta palveluksesta vuonna 2010, mutta on sen jälkeen jatkanut korkeissa sotilastehtävissä. Tkatshev oli esimerkiksi Venäjän johtavana sotilasneuvonantajana Syyriassa vuosina 2011-2012. Hänet nimitettiin Venäjän Keskisen sotilaspiirin päätarkastajaksi Syyrian komennuksen jälkeen. Sen jälkeen kenraalieversti on esiintynyt toisinaan paikallismedioissa Jekaterinburgin alueella. Hän on kaikesta päätelleen edelleen Venäjän asevoimien palveluksessa. Separatistilähteiden mukaan Tkatshev on komentanut Luhanskin separatistijoukkoja kesällä 2014.

The Insider kysyi asiasta Tkatshevilta torstaina. Hän kiisti olleensa Ukrainassa. Kenraalieversti on kiistänyt väitteet myös venäläiselle uutistoimisto Tassille. Kreml tai Venäjän Yhdysvaltojen suurlähetystö eivät ole vastanneet kommenttipyyntöihin.

Bellingcatin perusteellinen selvitys tutkimuksista ja niissä käytetystä aineistosta ja lähteistä löytyy tämän linkin takaa. Bellingcat luonnehtii Nikolai Tkatshevia korkeimmaksi MH17 lennon pudottamiseen liitetyksi venäläisupseeriksi.

Malaysia Airlinesin matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa heinäkuun 17. päivänä 2014. Kaikki koneen 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä menehtyivät turmassa. Uhreista 196 oli hollantilaisia. Hollanti johtaa turmaa tutkivaa kansainvälistä ryhmää.

Turmasta suoritetun kansainvälisen rikostutkinnan perusteella koneen pudottanut Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä tuotiin maahan Venäjältä. Ohjus taas laukaistiin Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta Snizhnen kylän lähistöltä.

Venäjä on kiistänyt systemaattisesti kaikki väitteet siitä, että sillä olisi ollut jotain tekemistä turman kanssa.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt