X
SULJE MAINOS

Äänestäminen ei kiinnosta – Rock-festarit ratkaisevat brittien EU-kohtalon

Glastonburyn festivaaleille kokoontuu äänestyspäivänä 200 000 luultavasti EU-myönteistä nuorta.

Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä näyttää menevän niin tiukaksi, että yksittäinen suuri ulkoilmatapahtuma saattaa ratkaista voittajan. Äänestyspäivänä järjestetään näet jättimäiset Glastonburyn festivaalit, jonne odotetaan 200 000:a ihmistä. Tapahtuman liput on jo myyty loppuun.

– Maan EU-myönteinen nuoriso on kerääntynyt musiikkifestivaaleille, eikä välttämättä jaksa sillä hetkellä priorisoida EU:n tulevaisuudesta äänestämistä kotikonnuillaan, sanoo Central European Universityn tutkija Ilona Lahdelma blogissaan, joka on julkaistu Ulkopolitistin sivuilla.

Glastonburyn festivaalien järjestäjät ovat yrittäneet saada tapahtumapaikalle äänestyspisteen, mutta vaalilautakunta ei ole suostunut siihen. Festareiden kotisivuilla kuitenkin mainostetaan myös kansanäänestystä ja tarjotaan linkki, jota kautta voi rekisteröityä äänestäjäksi.

Lahdelma toteaa, että nuoret britit ovat tottuneet EU:n tarjoamiin työmahdollisuuksiin ja vapaaseen liikkuvuuteen.

– He eivät ole kokeneet Britanniaa ilman EU-jäsenyyttä, ja heille ero olisi hyppy tuntemattomaan ja suuri muutos totuttuun elämäntapaan.

Hän arvioi, että vanhempi sukupolvi ratkaisee kansanäänestyksen tuloksen. Monet ikääntyneemmistä ihmisistä muistavat vielä vuoden 1973 EU-äänestyksen (silloin vielä EEC), jonka voittivat jäsenyyden kannattajat.

– Tuolloin päätettiin pysyä yhteisössä sillä argumentilla, että Britannia on liittynyt taloudelliseen, ei poliittiseen yhteisöön.

EU on kuitenkin Maastrichtin sopimuksen hyväksymisen myötä liikkunut kohti poliittista yhteisöä, Lahdelma huomauttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt