Verkkouutiset

Enemmistö suomalaisista (54 %) kokee, että sananvapaus on Suomessa uhattuna. LEHTIKUVA

Suomalaiset kokevat sananvapauden uhatuksi – kritiikki leimataan vihapuheeksi

Elinkeinoelämän valtuuskunnan kyselyn mukaan reilu kolmannes ei näe akuuttia uhkaa.

Sananvapaus on turvattava kaikissa tilanteissa, myös silloin, kun joku kokee tekstin tai muun esityksen häiritseväksi tai loukkaavaksi. Näin ajattelee 63 prosenttia suomalaisista. Jokseenkin tai täysin eri mieltä on reilu viidennes eli 22 prosenttia.

Miehet (74 %) ovat selvästi naisia (52 %) valmiimpia puolustamaan sananvapautta, vaikka joku kokisi viestin loukkaavaksi.

Tiedot ilmenevät Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Sen mukaan enemmistö suomalaisista (54 %) kokee myös, että sananvapaus on Suomessa jopa uhattuna, sillä kriittiset mielipiteet leimataan yhä useammin vihapuheeksi. Reilu kolmasosa (35 %) ei näe sananvapauteen kohdistuvan tällaista akuuttia uhkaa.

Vaikka suomalaiset yleisesti ottaen haluavat turvata laajan sananvapauden, ymmärrystä löytyy sille, että syrjiviä näkemyksiä esittäville ei tarjota mahdollisuutta julkisuuteen. Puolet suomalaisista pitää tällaista lähestymistapaa oikeana, kun kolmannes on vastakkaisella kannalla.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan kyselytutkimuksen tulokset perustuvat 2042 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.9.- 7.10.2022.

Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Vastaajat edustavat koko maan 18-79-vuotiasta väestöä, pois lukien Ahvenanmaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)