Verkkouutiset

Hyökkääjän sotilas Hersonissa. LEHTIKUVA / AFP Olga Maltseva

Sähköshokkeja ja katoamisia – ”Ei ihme, että vastarinta kasvaa”

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan miehitetyillä alueilla on syyllistytty lukuisiin ihisoikeusrikkomuksiin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tiedottaa miehitetyssä Etelä-Ukrainassa tapahtuneista ihmisoikeusrikkomuksista.

Hyökkääjän joukkojen kerrotaan muun muassa kiduttaneen, pidättäneen ilman syytä ja aiheuttaneen katoamisia. Toimien kohteeksi ovat joutuneet niin siviilit kuin sotavangitkin.

Järjestön haastattelemat todistajat kuvailevat kidutuksen olleen esimerkiksi pitkiä mukilointeja ja sähköshokkeja. Vankeja kerrotaan hakatun esimerkiksi pesäpallomailalla ja metalliputkella.

Jotkut kertovat olleensa koko vankeutensa ajan käsiraudoissa silmät sidottuina. He sanovat saaneensa vain vähän ruokaa ja juomaa eivätkä mitään hoitoa vammoihinsa.

Kidutuksessa aiheutuneiksi vammoiksi kerrotaan esimerkiksi murtuneet luut ja hampaat, vakavat palovammat, aivotärähdykset, viillot ja mustelmat.

– Ukrainalaiset miehitetyillä alueilla elävät helvetin koettelumksessa. Venäjän viranomaisten tulee välittömästi tutkia sotarikoksia ja muita joukkojensa väärinkäytöksiä näillä alueilla, samoin kuin kansainvälisten tutkintaelintenkin täytyy, HRW:n vanhempi Ukraina-tutkija Julia Gorbunova sanoo.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri kirjoittaa Twitterissä, että toiminta on omiaan lisäämään ukrainalaisten motivaatiota vastarintatoimintaan miehitetyillä alueilla.

– Ei mikään ihme, että vastarintaliike kasvaa miehitetyillä alueilla, Toveri toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS