Hämeenlinnan koulujen ruokahävikin kerrotaan lisääntyneen sen jälkeen, kun kaupunki päätti tarjoilla kaikissa kouluissaan kasvisruokaa kerran viikossa.
– Ymmärrämme, että kun tulee uusia makuja ja rakenteita, se vaatii totuttelua, Hämeenlinnan ruokatuotannon suunnittelija Päivi Lindholm sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.
Kaupungin koulujen ja päiväkotien ruoka tehdään keskuskeittiössä, joka on viritetty hävikittömäksi. Kouluissa hävikki punnitaan päivittäin jokaisesta ruojalajista erikseen.
Kielteistä palautetta on tullut erityisesti pavuista ja niiden tai porkkanan laittamisesta lihakastikkeeseen.
Kuntien ruokahävikki on pysytellyt kuluneen vuosikymmenen aikana noin 20 prosentissa, mikä tarkoittaa noin 50–100 miljoonan euron vuosittaisia raaka-ainekustannuksia.
Hämeenlinnan koulu- ja päiväkotiruokailun hävikin hintalapuksi on arvioitu noin 160 000 euroa. Noin puolet Suomen kunnista tarjoaa kasvisruokaa pääruokana kerran viikossa.





