Verkkouutiset

Kokoomus esittää luopumista varainsiirtoverosta

Elina Lepomäen mukaan nykytilanne vaikeuttaa työn perässä muuttamista ja jäykistää työmarkkinoita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomus ehdottaa varainsiirtoverosta luopumista. Puolueen verotyöryhmää vetävän kansanedustaja Elina Lepomäen mukaan muutoksella olisi monia myönteisiä vaikutuksia, kuten työn liikkuvuuden parantaminen.

– Tutkijoiden keskuudessa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että varainsiirtovero häiritsee asuntomarkkinoiden toimintaa. Varainsiirtovero vähentää sekä muuttohalukkuutta ja ohjaa asumaan elämäntilanteeseen nähden sopimattomassa asunnossa, Lepomäki toteaa tiedotteessa.

VATT:n ja Helsingin kaupunginkanslian tutkimuksessa varainsiirtoveron havaittiin vähentävän muuttoja sekä maakuntien sisällä että niiden välillä. Veron vuoksi kotitaloudet päätyvät usein asumaan tilanteensa kannalta sopimattomiin asuntoihin. Kielteiset vaikutukset heijastuvat myös työmarkkinoiden toimintaan.

– Varainsiirtovero vähentää halukkuutta muuttaa työn perässä tai vaihtaa asuntoa eri elämäntilanteisiin paremmin soveltuvaksi. Esimerkiksi työn perässä muuttaminen tai elämäntilanteen muuttuessa asunnon vaihtaminen on varainsiirtoveron vuoksi kalliimpaa kuin mitä se muutoin olisi, Elina Lepomäki sanoo.

Nykyisin asunnon ostaja maksaa velattomasta kauppahinnasta kahden prosentin ja kiinteistön ostaja neljän prosentin varainsiirtoveron. Ensiasunnon ostajat on vapautettu verosta.

Varainsiirtovero tuottaa valtion kassaan vuosittain noin 860 miljoonaa euroa, josta valtaosa kertyy asuntokaupoista. Lepomäen mukaan veron poistamisen dynaamiset vaikutukset kompensoisivat maltillisesti verokertymän vähenemistä.

– Oman asunnon myyntivoiton eli luovutusvoiton verovapauden rajaaminen kompensoisi veromenetyksiä ja lisäisi verojärjestelmän neutraaliutta. Se tulisi kuitenkin tehdä siten, että oman asunnon vaihtaminen uuteen, esimerkiksi suurempaan tai toisella paikkakunnalla sijaitsevaan omaan asuntoon ei aiheuttaisi ihmiselle kohtuuttomia veromenetyksiä.

– Oman asunnon luovutusvoittoveron maksamisen voi välttää välttämällä muuttamista. Tuo lukitusvaikutus heikentäisi ihmisten vaihtoehtoja ja hyvinvointia sekä kansantalouden tasolla työvoiman liikkuvuutta, Lepomäki sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)