Sähkön hinnan raju nousu on saanut kuluttajat pohtimaan tapoja säästää energiaa. Yksi tapa hillitä sähkön kulutusta on lämmittää ruoka ennemmin mikrossa tai liedellä kuin uunissa. Näin kertoo Etelä-Suomen Sanomille ryhmäpäällikkö Anna-Maria Rauhala Rambollilta alueellisen energianeuvontatiiminsä kanssa.
– Induktioliesi säästää huomattavasti sähköä muihin liesiin verrattuna, ja se reagoi heti lämpötilan säätöihin. Mikroa voidaan suositella pienten annosten kypsentämiseen ja lämmitykseen. Ruoan lämmitys uunissa noin 30 minuutissa kuluttaa noin 0,70 kilowattituntia. Ruoan lämmitys mikrossa 5 minuutissa kuluttaa noin 0,06 kilowattituntia. Laitteet ovat kuitenkin erilaisia, joten kaikki eivät käytä sähköä juuri tuon verran, hän kertoo ESS:lle.
Hän myös muistuttaa, että sähköuunilla lämmittäessä kannattaa hyödyntää sekä esilämmitys että jälkilämpö.
– Erinomainen vinkki on kapinoida reseptien uuninlämmitysohjeita vastaan – ainakin tietyntyylisissä resepteissä. Uunin esi- ja jälkilämpöä voi hyödyntää yllättävän monessa. Monet ruoat voi laittaa uuniin heti, kun uunin laittaa lämpenemään, tai jättää jälkilämpöön sen jälkeen, kun uunin on kytkenyt pois päältä.





