Verkkouutiset

Asiakas menossa Helsingin Työllisyyden palvelutorille Pasilan TE-toimistoon. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Arto Satonen: Hallituksen purettava kannustinloukkuja

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan budjettiriihessä on vielä mahdollisuus tehdä päätöksiä työllisyyden vahvistamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kehuu tuoretta ETLA:n muistiota ansiosidonnaisen uudistamisen mahdollisuuksista tervetulleeksi lisäksi keskusteluun kannustinloukkujen purkamisesta.

Satosen mukaan hallituksella on budjettiriihessä vielä mahdollisuus tehdä päätöksiä työllisyyden vahvistamiseksi.

Hän kummeksuu, ettei hallitus ole tarttunut toimeen kannustinloukkujen purkamiseksi, vaikka työmarkkinoilla on ennennäkemätön tarve työvoimalle.

– ETLA:n tutkimuksen mukaan vuonna 2021 työttömyysloukussa oli noin 136 500 henkeä. Heille etuuksien vähenemisen ja verotuksen takia työn vastaanottaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Etuus- ja verojärjestelmämme ei palkitse ihmisiä ahkeruudesta. Kannustinloukkujen purkaminen on välttämätöntä, Satonen toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa työvoimapula näkyy jo katukuvassa.

– Ravintoloita on jouduttu jopa sulkemaan, kun työntekijöitä ei kerta kaikkiaan ole. Pula on levinnyt koko maahan, lähes kaikille toimialoille. Mitä tekee hallitus? Nukkuu onnensa ohi vaalibudjettia valmistellen.

Toimivia keinoja

Satonen korostaa, että ansiosidonnaisen porrastaminen tai keston lyhentäminen olisivat suoraviivaisia ja tutkitusti toimivia keinoja.

– Ansiosidonnaista saavat tilastojen mukaan paremmin ansaitsevat ja nopeammin työllistyvät. Työttömyysjaksojen lyhentäminen maltillisilla muutoksilla olisi matalalla roikkuva hedelmä, johon hallituksen kannattaisi tarttua. Tämän parempaa tilaisuutta uudistuksille on vaikea kuvitella lähitulevaisuuteen.

Työllistymisen mahdollisuudet heikkenevät Satosen mukaan sitä nopeammin, mitä kauemmin työttömyysjakso kestää. Siksi työttömyysturvan pitää kannustaa mahdollisimman nopeaan työllistymiseen.

– On tärkeää ymmärtää, että työttömyyden kesto pienentää todennäköisyyttä löytää uusia töitä ja toisaalta uhkaa heikentää osaamista. Kuten ETLA huomauttaa, laskee pitenevä työttömyys koko elinkaaren aikaisia tuloja. Siksi etuusjärjestelmä tulee virittää kannustavaksi, Satonen sanoo.

– Pitkäaikaistyöttömille taas tulee tarjota laajemmin yksilöllisiä työvoimapalveluita ja mahdollisuuksia kehittää itseään. Siksi Kokoomus on ETLA:n tapaan esittänyt työvoimapalveluiden rahoituksen vahvistamista edelleen. Juuri siksi julkista taloutta ja työllisyyttä ollaan korjaamassa, jotta ihmisille voidaan tarjota tukea vaikeissa paikoissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)