Verkkouutiset

Poliisit pidättivät sotaa vastustavia mielenosoittajia Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP

Sotaa epäillään jo Venäjän valtion televisiossakin

Kommentaattorit ja asiantuntijat varoittavat pakotteiden haittavaikutuksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime aikoina jopa Kremliä tukevat Venäjän valtion television kommentaattorit ja asiantuntijat ovat alkaneet puhua Ukrainan sodan lopettamisen puolesta, kertoo uutissivusto Daily Beast.

Samalla on varoitettu kovien pakotteiden haittavaikutuksista Venäjän taloudelle ja poliittiselle järjestelmälle.

Vaikka virallinen Venäjä kontrolloi tiukasti narratiivia Ukrainan sodasta, tietoa tapahtumista kulkeutuu yhä enemmän. Venäläisille on tähän asti kerrottu, että kyseessä on sodan ”erikoisoperaatio”, joka rajoittuu lähinnä Itä-Ukrainaan Donbassin miehitetylle alueelle.

Tämän viikon torstaina ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti Venäjän hyökänneen Ukrainaan.

Kremlin kontrolloima valtionmedia on toistanut aktiivisesti virallista sanomaa.

Valtiollisen television tunnettu juontaja Vladimir Soloviev väitti keskiviikkona, että Venäjän asevoimien synnytyssairaalaan kohdistamasta pommituksesta tällä viikolla ei aiheutunut uhreja, vaikka kuvamateriaali todistaa, kuinka raskaana olevia naisia viedään pois räjähdyksen jälkeen. Lisäksi ainakin yhden lapsen kerrotaan kuolleen pommituksessa.

Viime viikon lauantaina 60 minuuttia -ohjelmassa eräs vieras väitti, että ”ukrainalaiset tulittavat toisiaan ja syyttävät meitä”.

Nyt valtionmedian toistamaan viralliseen propagandaan on alkanut muodostua säröjä. Jopa kovasta sotapropagandasta ja Kremlin pönkittämisestä tunnetun Vladimir Solovievin ohjelmassa on alkanut kaikua ennusteita Venäjän tuhosta ja synkkyydestä.

Muun muassa Moskovan valtionyliopiston maailmanpolitiikan apulaisdekaani Andrei Sidorov varoitti ohjelmassa, että tämä aika ei tule olemaan helppo Venäjälle.

– Se tulee olemaan erittäin vaikeaa. Se saattaa olla jopa vaikeampaa kuin aika Neuvostoliitossa vuodesta 1945 aina 1960-luvulle.

– Olemme integroituneet enemmän maailmantalouteen kuin Neuvostoliitto, olemme riippuvaisempia tuonnista – ja pääasia on, että kylmä sota on ennen kaikkea sotaa ihmisten mielistä ja ajatuksista. Valitettavasti Neuvostoliitolla oli luja ja yhdistävä ajatus, jonka pohjalle sen järjestelmä rakennettiin. Toisin kuin Neuvostoliitolla, Venäjällä ei ole mitään sellaista tarjottavanaan.

”Sodan lopettaminen erittäin tärkeää”

Valtion television kommentaattori Karen Shakhnazarovin mukaan Ukrainan sota maalaa pelottavan kuvan, ja sillä on hyvin painostava vaikutus Venäjän yhteiskuntaan.

– Venäjällä on tuhansia inhimillisiä siteitä Ukrainaan. Yhden syyttömän ryhmän kärsimys ei kompensoi muiden viattomien ihmisten kärsimystä.

Hän otti esille myös Moskovan sotaa perustelevat puheet, joiden mukaan ”Ukraina on puhdistettava natseista”.

– En pidä todennäköisenä, että näin valtava maa voidaan puhdistaa natseista. Meidän olisi tuotava 1,5 miljoonaa sotilasta hallitsemaan sitä kaikkea. Samaan aikaan en näe sellaista poliittista auktoriteettia, joka lujittaisi Ukrainan yhteiskunnan Venäjä-mieliseen suuntaan.

Shakhnazarovin mielestä tärkeintä tässä tilanteessa on lopettaa Venäjän sotilastoimet Ukrainassa.

– Jotkut sanovat, että sanktiot säilyvät. Kyllä, ne pysyvät, mutta mielestäni sotilasoperaation aktiivisen vaiheen keskeyttäminen on erittäin tärkeää.

Hän korosti, että yleinen mielipide Venäjällä on muuttumassa. Sen lisäksi taloudelliset pakotteet alkavat vaikuttaa ihmisiin, jotka voivat joutua kokemaan työttömyyttä ja pulaa eri tuotteista.

Venäläinen Lähi-idän asiantuntija Semjon Bagdasarov totesi synkästi, että pakotteet eivät ole vielä edes iskeneet kunnolla Venäjään.

– Meidän on oltava valmiita täydelliseen eristämiseen. En panikoi, vaan kutsun asioita niiden oikeilla nimillä.

Hänen mielestään Venäjän asevoimat on jo toteuttanut tehtävänsä Ukrainassa.

– Meillä on aikaisempaa kokemusta joukkojemme lähettämisestä, sotilaallisen infrastruktuurin tuhoamisesta ja lähtemisestä. Uskon, että armeijamme täytti tehtävänsä maan demilitarisoimiseksi tuhoamalla suurimman osan heidän sotilaallisista laitoksistaan.

Bagdasarovin mukaan Ukraina pitäisi saada hyväksymään puolueettomuus, jota Moskova on vaatinut. Se riittäisi hänen mielestään sodan lopettamiseksi.

– Meidän ei tarvitse viipyä siellä pidempään kuin on tarpeen. Pitääkö meidän sotkeentua toiseen Afganistaniin, joka olisi vielä pahempi?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)