Verkkouutiset

Maria Guzenina: Ajatteko ravintoloihin maskipakkoa?

SDP:n kansanedustaja arvosteli kokoomuksen halua sallia ravitsemusliikkeihin enemmän asiakkaita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnassa hyväksyttiin perjantaina väliaikaiset lait. Ne avaavat maanantaina ravintoloita niin, että ne voivat olla auki kello 23:een ja tarjoilla alkoholia kello 22:een. Sisään saadaan ottaa puolet eli 50 prosenttia nykyisiin lupiin kirjatusta asiakasmäärästä.

SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina oudoksui eduskunnassa kokoomuksen ehdotusta, että ravintolat olisi saanut täyttää 75-prosenttisesti.

– Nyt kysyn, kun te olette ajaneet myöskin tätä maskipakkoa, että miten ravintolaan mennessä, sitten kun on siellä 75-prosenttisesti täyttä, onko siellä sitten myöskin maskipakko, Maria Guzenina totesi kokoomuksen edustajille.

– Mietin, että miten se toimii ravintolassa. Kielletäänkö ravintoloissa sitten esimerkiksi musiikin soittaminen? Yleensä kun ihmiset humaltuvat ja musiikki soi eikä oikein kuule, mitä toinen sanoo, niin sitten aletaan puhumaan hieman kovempaa, ja maskin läpi se ei ehkä onnistu.

– Jos ihmiset ottavat sitten maskin pois, niin miten kokoomus valvoo sitten tätä kokonaisuutta? Te olette valmiita ottamaan näin suuren riskin, Guzenina sanoi.

Guzeninan mukaan  ”on ollut tilanteita – eikä puhuta mistään yökerhoista, vaan puhutaan siitä, että ihmiset ovat tiiviisti kokoontuneet, viettäneet aikaa yhdessä – jotka epidemiologisesti ovat niitä riskitekijöitä, ja sen vuoksi odotetaan nyt maltillisesti, mikä on seuraavien viikkojen tilanne”.

Ruokailua maski päällä?

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen vastasi kertomalla Henrik Saarikorven Kuurnankulma-noutopöytäravintolasta Joensuussa.

Pohjois-Karjalassa ei viikkoihin ole ollut koronatapauksia. Kuurnankulma ei kuitenkaan pääse aukeamaan.

– Tällä 50 prosentin säännöllä he eivät sitä voi tehdä, tai lukuisat muut ravintolat Suomessa. Todella pelkään, että tulee olemaan pettymys se, että aika monet paikat eivät nyt pysty avautumaan, Kai Mykkänen sanoi.

– Valitettavan iso osa jää nyt kyllä avautumatta, jos ei hallitus nyt nopeasti käytä tätä asetuksenanto-oikeuttaan sen suuntaisesti, mitä laajasti täällä eduskunnassa on toivottu, niin että tämä alueellinen porrastus välttämättömyyden perusteella toteutuu.

Mykkänen kysyi sosiaali- ja terveysvaliokunnan joensuulaiselta puheenjohtajalta (Anu) Vehviläiseltä (kesk.), onko oikein, että heitäkin koskee 50 prosentin rajoitus, jolloin ei pysty lounasravintolaa avaamaan.

– Nyt toivon ja tässäkin vetoan ministeri (Krista) Kiuruun, jolla on tässä eniten vaikutusvaltaa ja mahdollisuuksia, että hallitus nopeasti nyt antaisi asetuksella alueelliset porrastukset näihin sääntöihin niin, että vaikkapa Saarikorven Kuurnankulma Joensuussa pystyisi avaamaan jo ensi viikolla. Silloin päästään myös tästä perustuslaillisesta kriisistä, jonka soisimme myös vältettävän, että kansalaiset näitä meidän ohjeitamme jatkossakin tulevat noudattamaan.

Kai Mykkäsen mukaan ”Guzenina taisi kysyä, pitääkö ravintolassa syödä maski päällä”.

– Minä luulen, että se syöminen on aika vaikeaa, mutta ei se mikään vitsi ole. Ei se mikään vitsi ole muualla Euroopassakaan, että henkilökunnan voisi palveluammateissa olla tarpeen käyttää (maskia), kokoomusryhmyri Kai Mykkänen sanoi.

– Ja esimerkiksi kun tässä metrolla liikutaan — vaikkapa Guzeninan kanssa samasta kaupungista (Espoosta) — niin kyllä siellä ihmisiä jo nyt on sen verran, että siinä voisi olla ihan järkeä, että siellä liikuttaisiin maskien kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)