Verkkouutiset

Ministerit vetoavat siihen – mikä on iltakoulu?

Iltakouluissa ei tehdä valtioneuvoston virallisia päätöksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on sanonut toistuvasti, että al-Holin leiriasian valmistelu ja erityisen ”ISIS-lapsivirkamiehen” nimittäminen pohjautuu pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen lokakuussa käymiin iltakoulun keskusteluihin.

Esimerkiksi 11.12.2019 tiedotustilaisuudessaan Pekka Haavisto sanoi, että  valmistelu ISIS-leiriläisten palauttamiseksi pohjautuu Antti Rinteen hallituksen iltakoulun keskusteluihin. Haavisto sanoi esitelleensä ulkoministeriön toimintalinjauksen poliittisena toimijana ja ”tämä on hallituksen iltakoulun yhteydessä käsitelty”.

Torstaina useat ministerit viiittasivat eduskunnan kyselytunnilla samaiseen iltakouluun. Siitä ovat puhuneet myös pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Mikä iltakoulu on?

Monet hallituksen keskeiset päätökset käsitellään hallituksen epävirallisessa iltakoulussa ennen viemistä valtioneuvoston yleisistuntoon. Iltakoulu otettiin käytännöksi 1930-luvulla A. K. Cajanderin III:n hallituksen aikana.

Aluksi iltakoulujen keskustelu oli yleisluonteista, mutta myöhemmin käytännöksi vakiintui valtioneuvoston yleisistuntojen valmistelu, joissa tehdään viralliset päätökset.

Urho Kekkosen pääministerikaudella iltakouluun liitettiin saunominen pääministerin virka-asunnon kesärannan saunassa. Käytännöstä kuitenkin luovuttiin.

Valtioneuvoston sivuilla todetaan, että iltakoulussa ei tehdä muodollisia ratkaisuja.

Iltakoulut ovat siis hallituksen yhteisiä, valtiosääntöön sisältymättömiä tapaamisia, joissa ei tehdä virallisia päätöksiä.

– Iltakoulussa ei tehdä muodollisia ratkaisuja. Siihen osallistuvat ministereiden lisäksi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat, oikeuskansleri, pääministerin valtiosihteeri ja valtioneuvoston viestintäjohtaja, valtioneuvoston sivuilla sanotaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)