Verkkouutiset

Sotalaivat valmiudessa – tätä viestiä lähetetään Iranin edustalla

USA:n ja Britannian laivastot valvovat Hormuzinsalmen meriliikennettä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jännitteet Persianlahden ja Omaninlahden erottavalla Hormuzinsalmella ovat kiristyneet äärimmilleen kauppalaivoja vastaan tehtyjen hyökkäysten ja haltuunottojen jälkeen.

Uusin käänne sattui viime perjantaina, jolloin Iranin vallankumouskaarti pysäytti Britannian lipun alla kulkeneen öljytankkeri Stena Imperon. Paikallinen media julkaisi myöhemmin kuvamateriaalia Bandar Abbasin laivastotukikohtaan sijoitetusta tankkerista, jonka salkoon oli nostettu Iranin lippu.

Iranin sotilaat nousivat perjantaina myös brittiomisteiseen Mesdar-tankkeriin, joka kuitenkin vapautettiin myöhemmin.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt ilmoitti keskustelleensa tankkerikriisistä Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin ja Saksan ulkoministeri Heiko Maasin kanssa. Ministerit tuomitsivat yhdessä Iranin toiminnan ja kehottivat turvaamaan laivaliikenteen kulun Hormuzinsalmessa.

Vallankumouskaartin operaatioita on pidetty vastauksena iranilaistankkerin haltuunotolle Gibraltarin edustalla heinäkuun alussa. Aluksen epäiltiin kuljettaneen EU:n kauppasaarron vastaisesti raakaöljyä Syyriaan.

Britannian ja Yhdysvaltain laivastot lähettävät parhaillaan kerran tunnissa toistuvaa viestiä alueella liikkuville laivoille. Avoimen VHF-radiokanavan viestissä siviilialuksia kehotetaan ottamaan yhteyttä koalition sotalaivoihin mahdollisissa hätätilanteissa.

– [Viestin lähettää] koalition sota-alus, joka on alueella suorittamassa merioperaatioita. Turvaamme Persianlahdella alusten ja kaupan vapaata liikkumista. Jos havaitsette minkäänlaista epäilyttävää tai laitonta toimintaa, tai tarvitsette muutoin apua, ottakaa yhteyttä lähimpään koalition sota-alukseen kanavalla 16, radioviestissä kerrotaan Aurora Intel -sivuston nauhoitteen mukaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)