Verkkouutiset

Esko Valtaoja: Entä jos seulottaisiin kaikki tautiuhat?

Jokaisen mahdollisen sairauden vuosietsintä kuluttaisi valtion koko budjetin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja kirjoittaa Seura-lehdessä hänellä keskisormesta paljastuneesta okasolusyövästä ja sen hoidosta. Valtaojan mukaan nyt kirjoittaminen sujuu ”niin hitaasti että tekstiä ehtii ajattelemaankin, ja siitähän ei tunnetusti koskaan hyvää seuraa”.

Esko Valtaoja kysyy, mihin suuntaan terveydenhoidossa pitäisi edetä. Hän muistelee Tekniikan Maailman artikkelia, jossa arvioitiin että 7 000 eurolla suomalaista kohti vuodessa saisi kaikenkattavat testit, jotka paljastaisivat suurimman osan uhkaavista taudeista.

– Mitä aikaisemmin vaikkapa syöpä havaitaan, sen parempi on ennuste. Mietin omaa lähisukuani. Viisi syöpää, toistaiseksi kolme kuollutta. Kaksi olisi mahdollisesti voitu parantaa, jos TM-tyylinen vuosiseulonta olisi ollut käytössä, Esko Valtaoja tuumii.

– Mutta mihin hintaan? Nyt terveysmenot yhtä suomalaista kohti ovat pyöreät neljätuhatta euroa. 11 000 per kroppa veisi mukavasti koko Suomen budjetin.

– Parempaa ja halvempaa teknologiaa odoteltaessa taitaa kannattaa satsata tasa-arvon edistämiseen terveydenhuollossa. Se tulee paljon halvemmaksi ja kansakunnan elinvuosia lisäävämmäksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)