Teho-osaston suojavarusteita Tukholmassa. LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

43 vanhusta 96:sta kuoli keväällä Ruotsin hoivakodissa

Koronavirus iski rajusti Tukholman lähellä sijaitsevaan Bergaan.

Expressen-lehti kertoo Tukholman lähellä sijaitsevan Solnan hoivakodista, jossa koronavirus pääsi leviämään tuhoisin seurauksin kevään aikana.

19. maaliskuuta tehdyn pöytäkirjamerkinnän mukaan tartunnat oli vielä tuolloin onnistuttu rajaamaan. 19 päivän kuluttua erään osaston kahdeksasta asukkaasta seitsemän oli menehtynyt Covid-19:ään.

Kesään mennessä Bergan hoivakodin 96 paikasta 43 oli tyhjentynyt viruksen seurauksena. Puolet henkilökunnasta oli poissa työpaikalta sairausloman tai altistumisten vuoksi asetettujen karanteenien vuoksi.

Koronatartunta vahvistettiin ensimmäisenä hoivakodin 89- ja 74-vuotiailta asukkailta. Molemmat menehtyvät sairauteen.

30-vuotias hoitaja Sofia Karin kertoo taistelleensa saadakseen kertakäyttöisiä kasvosuojaimia. Hän sai kymmentuntiseen yövuoroon kaksi suojaa, joiden teho säilyy ohjeiden mukaan vain kolmen tunnin ajan.

Osa muistisairaista asukkaista käyttäytyi arvaamattomasti tai jopa aggressiivisesti. Karinin päälle syljettiin. Hoitajan myöhemmin ottama virustesti oli positiivinen, ja hän kärsi viiden viikon ajan vakavista päänsäryistä.

Expressenin haastattelemien työntekijöiden mukaan hoivakodin rajoituksia ei noudatettu, sillä henkilökunta joutui liikkumaan jatkuvasti eri osastojen välillä. Suojavarusteista oli pulaa, eikä kukaan ollut tietoinen tartunnan saaneista henkilöistä.

Viranomaisten mukaan henkilökuntaa pakotettiin työvuoroihin yskän ja päänsäryn kaltaisista oireista huolimatta. Kotiin jääminen olisi tulkittu luvattomaksi poissaoloksi.

Hoivakodin johdon väitetään rajoittaneen koronavirustestien määrää tilastojen kaunistelemiseksi. Bergaa hallinnoivan Temabo AB:n omistava A&O Ansvar och Omsorg AB -yritys on kiistänyt väitteet ja vedonnut terveysviranomaisten keväällä määrittämiin testauskriteereihin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt