Hallitus ehdottaa uutta tukea sähköpyörien hankintaan. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

400 euron pyörätuki hämmentää – ”Järjettömyyksiä pitää vastustaa”

Ekonomistin mukaan kyseessä olisi ennennäkemätön tuki yksittäisen kulutustuotteen hankintaan.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ihmettelee liikenne- ja viestintäministeriön ilmoittamaa 400 euron tukea sähköpyörän hankintaan.

Yksityishenkilöt saisivat tukea huhtikuun alun jälkeen hankitusta uudesta sähköpyörästä. Tukea voisi hakea Trafilta verkkolomakkeella kerran kalenterivuodessa.

– Olen itse innokas pyöräilijä ja hyödyn tuesta henkilökohtaisesti. Mutta järjettömyyksiä pitää silti vastustaa. Tuki on poikkeuksellisen suuri – en keksi yhtään vastaavan suuruista tukea yksittäisen kulutustuotteen hankintaan, Brotherus toteaa Verkkouutisille.

– Pyöräilyä ja kevyttä liikennettä on järkevää edistää ilmaston ja kansanterveyden kannalta, mutta pienemmillä vääristymillä ja tasapuolisemmalla toiminnalla päästään, mikäli varat suunnataan kevyen liikenteen väylien määrään ja ylläpitoon.

Brotheruksen mukaan tuki vaikeuttaisi tavallisten polkupyörien myyntiä. Kerran kalenterivuodessa jaettava summa voi myös aiheuttaa keplottelua esimerkiksi sähköpyörien jälleenmyyntiin liittyen.

– Samalla kaikki ennen 1.4.2018 sähköpolkupyörän ostaneet häviävät selvää rahaa. Ainoa varma asia uudistuksessa on, että markkinaehtoisesti toiminut pyöräkauppa saadaan tällä sekaisin. Kovimmat kolhut koetaan, kun väliaikainen ostotuki loppuu, Brotherus pohtii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt