"Asovanmeren viimeaikaiset tapahtumat ovat suoraa jatkumoa sille, että Venäjä on laittomasti liittänyt itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin." (Kartta: Google Maps)

35 Ukrainan laivaa saarroksissa – ”Venäjä ajaa meitä maastamme”

Ukrainan ministerin mukaan vain venäläisiin satamiin suuntaavat päästetään Asovanmerelle.

Ukrainan infrastruktuuriministeri Volodymyr Omelyanin mukaan Venäjä on saartanut Ukrainan satamat Asovanmerellä.

– Aluksia estetään lähtemästä ja saapumasta. Kaikkiaan 35 aluksen normaali kulku on estetty, Omelyan kirjoittaa Facebookissa.

18 alusta odottaa pääsyä Asovanmerelle ja 17 alusta Mustallemerelle. Ainoastaan venäläisiin satamiin suuntaavat alukset päästetään Asovanmerelle.

– Venäjä pyrkii toimillaan kärjistämään Asovanmeren kriisiä ja horjuttamaan aluetta, Omelyan toteaa.

Hänen mukaansa tavoite on selvä:

– Saartamalla ukrainalaiset satamat Venäjä pyrkii ajamaan Ukrainan pois omalta alueeltaan, joka kuuluu Ukrainalle kaikkien kansainvälisten lakien mukaisesti.

Venäjä otti sunnuntaina haltuunsa kolme ukrainalaista alusta ja niiden 24 miehistön jäsentä Kertsinsalmessa Krimin niemimaan lähellä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi keskiviikkona, etteivät ukrainalaiset alukset vastanneet Venäjän rannikkovartioston yhteydenottoihin. Hän myös väitti alusten loukanneen Venäjän aluevesiä.

Ukrainan hallituksen mukaan kaikki laivat liikkuivat kansainvälisellä merialueella. Maa julisti kriisin johdosta kuukauden kestävän poikkeustilan rajan tuntumassa sijaitseviin maakuntiinsa.

Venäjä on hallinnut Kertsinsalmea sen jälkeen, kun Krimin niemimaa liitettiin laittomasti Venäjään vuonna 2014. Tämän jälkeen alkoi Ukrainan sota maan itäosissa. Venäjä tukee separatisteja poliittisesti, taloudellisesti ja sotilaallisesti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt