Verkkouutiset

”3000 litraa olutta viemäriin – tragedia sekin”

Ravintoloiden sulkemisesta toukokuun loppuun saakka voi päätellä, kuinka pitkään poikkeusolot jatkuvat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti eilen tiistaina kello 16 alkaneessa istunnossa uudesta toimenpiteestä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Eduskunta kävi vielä myöhään eilen illalla lähetekeskustelun majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta. Esitys annettiin kiireellisenä. Ravitsemusliikkeiden aukiolon rajoittamislaki on tarkoitus saada voimaan niin pian kuin mahdollista.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mielestä lakiesityksen käsittelyssä ”mennään parlamentarismin osalta rimaa hipoen”. Hän kertoi olleensa päivällä eduskuntaryhmän puheenjohtajana eduskuntaryhmien yhteisessä kokouksessa, jossa lakiesityksestä keskusteltiin.

– Siinä vaiheessa tämä laki oli vielä hahmottumassa. Puhuttiin, että tämä tulee mahdollisesti huomenna, ja sitten klo 19.41 tulee tekstiviesti, että klo 20.15 jatkuu istunto ja tämä on täällä salissa, Arhinmäki kertoi.

Arhinmäen mukaan vajaa puoli tuntia ennen lähetekeskustelun alkua kansanedustajat saivat hallituksen esityksen sähköpostiin.

– Tämä ei täytä hyvän parlamentarismin periaatteita siitä, että me pystymme kunnolla valmistautumaan, lukemaan, käymään läpi hallituksen esitystä niin, että me voimme tässä lähetekeskustelussa sitä kommentoida. Eikä voi olla niin, että reilu puoli tuntia ennen saadaan hälytys siitä, että näin merkittävästä isosta ja periaatteellista asiasta täällä keskustellaan, Arhinmäki nuhteli.

”Tällä tapaa toteutettuna esitys ei tuo apua”

Hallitus esittää, että ravintolatoimijoiden on lopetettava tuotteiden tarjoaminen asiakkaille ravintolan tiloissa. Esitys koskee kaikkia kahviloita, pubeja, yökerhoja ja ruokaravintoloita. Tuotteiden ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua, kuten nykyisinkin.

– Eli näin ollen käytännössä niissä sisätiloissa ja ulkona terasseilla ja lähiulkotiloissa ei myöskään saisi näitä tuotteita nauttia, työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi esitellessään lakia.

Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen nosti esille huolen siitä, miten lakiesitys nyt on tehty.

– Sain juuri viestin eräältä yrittäjältä, joka totesi, että tällä tapaa toteutettuna tämä esitys ei tuo heille juurikaan apua, sillä tämä ei myöskään tarjoa tukea vakuutusten kautta, Matias Marttinen kertoi.

Marttinen siteerasi saamaansa viestiä, jonka mukaan vahinkojen korvattavuuden edellytyksenä on, että Suomen viranomainen on antanut tartunta‑, eläintauti‑ tai elintarvikelakiin perustuvan velvoittavan ja välittömästi vakuutettuun liiketoimintaan liittyvän määräyksen tartunta‑ tai eläintautien vastustamiseksi.

– Näin ollen siis olemme tilanteessa, että edes nämä yrittäjät, joilla on nyt laajat keskeyttämisvakuutukset, eivät tule saamaan sieltä tukea, Marttinen sanoi.

Marttinen kysyi ministeri Haataiselta, miten hallitus päätyi valmistelemaan esityksen majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettuun lainsäädäntöön eikä tartuntatautilain yhteyteen.

Vakuutuksesta voi olla vaikea saada korvausta

Myös kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra kertoi keskustelleensa lappeenrantalaisen ravintolayrittäjän kanssa.

– Hän totesi, että jos ravintolat menevät kiinni, niin 3[nbsp]000 litraa olutta joudutaan kaatamaan viemäriin, mikä on kyllä oma tragediansa sekin, Kopra kertoi.

Työministeri Haatainen vastasi Marttiselle ja muille, miksi sulkemista ei ole tehty sosiaali‑ ja terveysministeriön lakien pohjalta.

– Tätä tietenkin voidaan itse STM:n taholta kommentoida, mutta sieltä ei näyttänyt löytyvän työkalua tähän rajaamiseen. Siitä syystä päädyttiin tähän, että tehdään tämä laki nyt sitten meiltä työ‑ ja elinkeinoministeriön puolelta eli minun esittelystäni, jotta saadaan tämä asia nopeasti liikkeelle.

Haatainen totesi vakuutusehdoista, niin ne ovat yksityisten yritysten välisiä sopimuksia, ja niiden läpikäyminen ei olisi hallituksen esityksessä mahdollista.

– Tämä nyt vain on se totuus, Haatainen sanoi.

Eduskuntakeskustelussa muun muassa Arhinmäki toi esille, että aika harvassa keskeyttämisvakuutuksessa on mainittu pandemia ja laajoistakin vakuutuksista voi olla vaikea hakea korvauksia.

– Sen vuoksi ei yksin näihin voi nojata eikä yksin toivoa. Ymmärrän, että moni hädässä on takertunut siihen ajatukseen, että vakuutuksen kautta voisi saada korvausta, Arhinmäki totesi.

Poikkeusolot jatkuvat toukokuun loppuun saakka

Ravintolatoimijoita koskeva laki on määräaikainen ja voimassa toukokuun loppuun saakka.

– Mikäli sitten tämä tilanne muuttuisi yhtäkkiä merkittävästi paremmaksi, niin hallituksella on valmius myös purkaa tätä rajoitusta aiemmin, Haatainen sanoi.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska huomautti, että lain voimassaolosta toukokuun loppuun saakka voi jo päätellä, kuinka pitkään poikkeusolot maassa jatkuvat.

– Kyllähän tämä nyt osaltaan jo tulee kertomaan siitä, miten nämä poikkeusolot varmastikin tulevat tässä maassa jatkumaan myös sen 13. päivä huhtikuuta jälkeen, Ovaska totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)