Verkkouutiset

Ruotsin sukellusvenelaivaston modernisointi etenee

Sukellusveneet ovat tulevaisuudessakin Ruotsin sotilaallisen pelotteen keskeinen elementti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin merivoimien sukellusvene HMS Uppland on laskettu mittavan elinkaaripäivityksen jälkeen vesille Karlskronan telakalla. Sen sisaraluksen HMS Gotlandin perusteelliset modernisointitoimet valmistuivat viime kesänä.

– On fantastista nähdä sukellusveneen palaavan takaisin oikeassa elementissään, itsekin aikoinaan Gotland-luokan aluksilla palvellut Ruotsin merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jens Nykvist sanoo Ruotsin yleisradiolle.

– Muutoksia on tehty paljon, ja niiden ansiosta kykenemme suoriutumaan nykyisistä tehtävistämme parhaalla mahdollisella tavalla, Nykvist toteaa.

Elinkaaripäivityksen yhteydessä muun muassa korvattiin sukellusveneiden periskoopit optronisilla mastoilla. Aluksiin myös asennettiin uudet sensorit ja uusi taistelunjohtojärjestelmä.

Gotland-luokan alusten modernisoitu Stirling AIP -järjestelmä mahdollistaa sen, että sukellusveneiden ei tarvitse nousta pintaan lataamaan akkuja. Siten alukset voivat olla yhtäjaksoisesti sukelluksissa päivien sijaan peräti viikkoja. Stirling-moottori ei tarvitse ilmaa toimiakseen toisin kuin muut moottorit. Koska moottori ei värähtele, sukellusveneet ovat poikkeuksellisen hiljaisia ja vaikeasti paikannettavia.

Gotland-luokan sukellusveneet ovat 62 metriä pitkiä ja uppoumaltaan 1[nbsp]580 tonnia. Kussakin aluksessa on 25 hengen miehistö.

Myös kolmannen Gotland-luokan aluksen HMS Hallandin vastaava elinkaaripäivitys on kontra-amiraali Nykvistin toivelistalla mahdollisimman pikaisesti.

Uusi sukupolvi jo rakenteilla

Samanaikaisesti Gotland-luokan elinkaaripäivityksen kanssa Karlskronassa rakennetaan Ruotsin merivoimien tilaamia seuraavan sukupolven Blekinge-luokan (A26) sukellusveneitä.

– Yli kaksikymmentä nyt Gotland-luokan aluksissa olevaa järjestelmää tullaan sijoittamaan myös A26-luokkaan, mikä minimoi sen riskit. Tämä myös antaa miehistölle erinomaiset kouluttautumisen mahdollisuudet, kun heidät aikanaan sijoitetaan A26-aluksille, verkkolehti Navaltoday.com toteaa.

Ensimmäinen Blekinge-luokan (A26) -sukellusvene on määrä luovuttaa Saab Kockumsin telakalta Ruotsin merivoimille vuonna 2023.

Ruotsin merivoimien mukaan sen sukellusveneet kykenevät liikkumaan huomaamattomasti, havaituiksi tulematta.  Tämä mahdollistaa muun muassa merialueen näkymättömän valvonnan sekä poikkeuksellisen hyvän tiedustelukyvyn.

– Todellisessa skenaariossa vastustaja ei huomaa sukellusveneemme olevan alueella ennen kuin olemme upottaneet ensimmäisen sen aluksista, ruotsalaiskomentaja toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)