Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu. LEHTIKUVA/RAJAVARTIOLAITOS

EU vahvistaa ulkorajojaan: 10000 rajavartijaa

Europarlamentti hyväksyi säännöt, joilla vahvistetaan EU:n raja- ja merivartiovirastoa.

Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexin uudistuksilla pyritään vastaamaan sekä nykyisiin että tuleviin turvallisuusuhkiin ja muuttoliikkeeseen liittyviin haasteisiin. Parlamentti ja neuvosto ovat jo päässeet säännöistä alustavaan sopuun.

Uusien sääntöjen myötä perustetaan uusi pysyvä raja- ja merivartioiden joukko, jonka tehtävänä on tukea EU-maita rajavartioinnissa, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksissa lähtömaihinsa sekä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

Pysyvä rajavartiosto aloittaa tehtävänsä 5 000 rajavartijan vahvuudella vuonna 2021. Rajavartioston koko kasvaa vuosittain, ja vuonna 2027 rajavartiosto saavuttaa täyden toimintavalmiuden 10 000 rajavartijan voimin. Lisäksi rajavartioston tueksi perustetaan nopean toiminnan reservi, jota voisi käyttää hätätapauksissa.

Osa pysyvän joukon rajavartijoista tulee olemaan viraston palkkaamia ja osa jäsenmaiden lähettämiä.

EU-parlamentin mukaan uudistettu virasto pystyy tukemaan jäsenmaita kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden henkilöiden palautusmenettelyissä, esimerkiksi tunnistamalla laittomasti EU:ssa oleskelevia henkilöitä ja avustamalla jäsenmaita matkustusasiakirjojen hankkimisessa.

Uusilla säännöillä parannetaan lisäksi yhteistyötä Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston kanssa.

Tällä hetkellä Euroopan raja- ja merivartiovirasto voi tehdä yhteistyötä vain EU:n naapurimaiden kanssa. Uusilla säännöillä sallitaan yhteistyö myös muiden EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt