Tutkijoiden mukaan lasten rooli taudin leviämisessä vaatii lisäselvitystä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Näin lapset sairastavat koronaa – 128 tutkimuksen jättiselvitys

Alttius tartunnoille vaihteli suuresti tutkimuskohtaisesti.

Laajaan aineistoon perustuvan selvityksen perusteella vain pieni osa koronavirustartunnan saavista lapsista sairastaa taudin vakavana. Oireettomia tartuntoja lapsilla ei kuitenkaan ole sen useammin kuin aikuisillakaan ja valtaosa tartunnan saaneista lapsista saa lieviä oireita.

Tiedot käyvät ilmi University College Londonin 128 tutkimusta käsittäneestä laajasta selvityksestä.

– Selvityksemme keskittyi lasten rooliin COVID-19-pandemiassa. Löysimme lisää todisteita siitä, että lapset saattavat sairastaa taudin lievempänä, vaikka he taudin voivat saadakin, epidemioiden mallintamiseen erikoistunut tutkija, tohtori Katy Gaythorpe kommentoi Imperial College Londonin tiedotteessa.

Analyysin perusteella noin 3,8 prosenttia sairastuneista lapsista kärsi vakavista oireista ja noin 21 prosenttia sairasti taudin oireettomana.

Lasten alttiutta tartunnoille tai lasten merkitystä taudin leviämiselle ei suuresta aineistosta huolimatta kyetty valottamaan. Tutkijoiden mukaan tutkittua tietoa on yhä vähän ja hajonta tutkimusten välillä on laajaa.

– Löysimme todisteita siitä, että lapset tartuttavat muita, mutta emme lainkaan tutkimuksia, joissa olisi nimenomaan selvitetty tartuttavuutta. Lisäksi on runsaasti tapauskuvauksia, joissa SARS-CoV-2-tartunnan saaneet lapset eivät tartuttaneet muita, vaikka kohtasivatkin heitä, Katy Gaythorpe jatkaa.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat sen, miten tärkeää on selvittää edelleen lasten merkitystä viruksen leviämisessä etenkin nyt, kun kouluja on pyritty pitämään auki useissa maissa pahenevasta epidemiasta huolimatta.

– Emme kyenneet löytämään mitään luotettavaa aineistoa siitä, kuinka todennäköisesti lapset ovat tartunnan lähteitä aikuisiin verrattuina. Tämä jää auki, ja se vaikuttaa tärkeää poliittiseen kysymykseen siitä, tarvitseeko kouluja sulkea yhteisötartunnan vastaisena toimena ja milloin näin tulisi tehdä, tartuntatautidynamiikan professori Steven Riley sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt