Maanantaina alkavat laajat lakot seisauttavat työt lukuisissa teollisuuden sekä metsä- ja kemianalan työpaikoissa. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

100000 työntekijän lakot alkoivat

Kiistana ovat palkankorotukset. Näkemyserot ovat suuria.

Vientialojen suurlakot alkoivat maanantaina.

Lakot koskevat yhdeksää sopimusalaa, lähes 200 toimipaikkaa ja Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n jäseninä olevia työntekijöitä.

Lakkoilijoita on Teollisuusliitolla 35 000, Pro:lla 10 000 ja YTN:llä jopa 50 000, jolloin lakkoilijoiden kokonaismäärä on liki 100 000 työntekijää.

Teollisuusliiton ja Pron lakot kestävät kolme vuorokautta, alkaen maanantaina 9. joulukuuta puoliltaöin ja loppuen keskiviikkon ja torstain vastaisena yönä 11. joulukuuta. YTN:n suunnittelu- ja konsulttialan työnseisaus tapahtuu kolmen päivän jaksoissa aikavälillä 9.–18. joulukuuta.

Verkkouutiset kertoi aiemmin, että lakon tuotantomenetykset ovat satojen miljoonien eurojen suuruusluokassa kolmen lakkovuorokauden ajalta. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle tarkensi maanantaina Ylen aamussa, että suorat menetykset ovat noin 400 miljoonaa euroa.

Lisäksi lakko vaikuttaa kemianteollisuuteen ja yhteistyöhön kansainvälisillä markkinoilla.

– Kansainvälisiltä asiakkailta heruu aika vähän ymmärrystä sille, että lakon takia tuotteita jää viemättä perille. Tämä aiheuttaa uhkan asiakkuussuhteille ja Suomen maineelle, Helle sanoi Ylellä.

Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen työkiistassaan Teknologiateollisuuden kanssa viikko sitten maanantaina, eikä edellytyksiä neuvotteluille ennen lakkojen alkamisia enää ollut. Erimielisyyksiä aiheuttavat palkankorotusprosentit.

Uusista neuvotteluista ei ole sovittu.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt