USA:n esivaalit: Cruzille, Sandersille ja Trumpille kullekin kaksi voittoa

Texasilaissenaattori Ted Cruz voitti Kansasissa ja Mainessa Donald Trumpin ja oli yllättää kahdessa muussakin osavaltiossa.

  • LKS 20160226 HOUSTON, TX - FEBRUARY 25: Republican presidential candidates Florida Sen. Marco Rubio (R-FL), Donald Trump, and Texas Sen. Ted Cruz (R-TX) (L-R) stand on stage for the Republican National Committee Presidential Primary Debate at the University of Houston's Moores School of Music Opera House on February 25, 2016 in Houston, Texas. The candidates are meeting for the last Republican debate before the Super Tuesday primaries on March 1. LEHTIKUVA / Joe Raedle / Getty Images / AFP

    Donald Trump (vas.) ja Ted Cruz ovat republikaanien ehdokaskisan johdossa.

    ()
  • LKS 20160303 EAST LANSING, MI - MARCH 02: Democratic presidential candidate Senator Bernie Sanders (D-VT) speaks to guests during a rally on the campus of Michigan State University on March 2, 2016 in East Lansing, Michigan. Voters in Michigan will go to the polls on March 8 to select their partys presidential nominee. LEHTIKUVA / Scott Olson / Getty Images / AFP

    Demokraattien Bernie Sanders on nyt voittanut kahdeksassa osavaltiossa.

    ()

USA:n republikaanit valitsivat lauantaina 155 edustajaa neljässä eri osavaltiossa valitsemaan presidenttiä. Kansasissa, Mainessa ja Kentuckyssä pidettiin vaalikokoukset ja Louisianassa esivaalit.

* Kansasissa Ted Cruz sai 48, Donald Trump 23, Marco Rubio 17 ja John Kasich 11 prosenttia äänistä.

* Mainessa Cruz sai 46, Trump 33, Kasich 12 ja Rubio kahdeksan prosenttia.

* Kentuckyssä Trumpilla oli 36, Cruzilla 32, Rubiolla 16 ja Kasichilla 14 prosenttia, kun 99 prosenttia äänistä oli laskettu.

* Louisianassa Trumpilla oli 42, Cruzilla 38, Rubiolla 11 ja Kasichilla kuusi prosenttia, kun 90 prosenttia oli laskettu.

Trumpin ennakoitiin jo varhaisessa vaiheessa laskentaa voittaneen Louisianassa. Matematiikka kuitenkin monimutkaistui, sillä ennakkoäänistä varsinaiseen vaalipäivään tultaessa Marco Rubion ääniosuus romahti, Donald Trumpin ääniosuus pieneni ja Ted Cruzin ääniosuus kasvoi merkittävästi aina Trumpin tasolle.

Kansasissa republikaaneilla oli jaossa 40, Mainessa 26, Kentuckyssä 46 ja Louisianassa 46 edustajaa.

Demokraatit tekivät valintansa lauantaina Kansasissa, Louisianassa ja Nebraskassa. Jaossa oli 126 edustajaa.

* Bernie Sanders voitti Kansasin ja Nebraskan.

* Hillary Clinton voitti Louisianan.

10 kiihkeää päivää

Sunnuntaina republikaanien Puerto Ricon esivaalissa on jaossa 23 edustajaa.

Tiistaina edustajansa valitsevat Havaiji (19, vaalikokoukset), Idaho (32), Michigan (59) ja Mississippi (40).

Lauantaina 12. maaliskuuta vuorossa ovat Washington D.C. (19) ja Guam (9).

Suuri tuleva vaalipäivä on 15. maaliskuuta. Tuolloin republikaanien edustajia valitsevat Florida (99), Illinois (69), Missouri (52), Pohjois-Carolina (72) ja Ohio (66). Näissä esivaaleissa Pohjois-Carolinaa lukuun ottamatta saa ykköseksi tullut ehdokas kaikki kyseisen osavaltion edustajat itselleen.

Republikaanien presidenttiehdokas tarvitsee enemmistöön 1 237 edustajaa. Donald Trumpilla oli ennen lauantaita 319, Ted Cruzilla 226, Marco Rubiolla 110 ja John Kasichilla 25 edustajaa.

JUHA-PEKKA TIKKA, Washington D.C., USA

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.