Verkkouutiset

Donald Trumpin arvoitus – näin hän sen teki

Törkeästi toisista puhuva politiikan ulkopuolinen julkkis oli ennakkosuosikki presidenttiehdokkaaksi USA:n supertiistain esivaaleissa. Miten se on mahdollista?
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiistai oli USA:ssa vuoden 2016 presidentinvaalin esivaalikierroksen suurin päivä.

Demokraattien ja republikaanien esivaalit ja vaalikokoukset pidettiin tiistaina 13 osavaltiossa. Ne ovat Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia ja Wyoming.

Liikemies Donald Trump teki suuren läpilyönnin 20. helmikuuta Etelä-Carolinan esivaaleissa. Supertiistaista odotetaan hänen johtoasemansa sementointia republikaanien kilvassa, vaikka paljon voi tapahtua myöhemminkin. Maanantaina julkistetussa CNN:n kyselyssä Trumpia kannatti 49 prosenttia puolueen äänestäjistä.

Trump julkisti ehdokkuutensa kesäkuussa. Hänen nousuunsa liittyy paljon taustalla olevia ja vähän puhuttuja kiintoisia tekijöitä. Silti moni on ollut kiinnostuneempi vain povaamaan hiipumista tai tuomitsemaan röyhkeäotteisen tulijan.

Trumpia voi lähestyä vaikkapa kolmen ison arvoituksen kautta. Ne ovat:

1. Miten konservatiivit ja kristityt saattavat luopua omista ehdokkaistaan ja tukea Trumpia, joka monin tavoin on ollut kaikkea sitä, mitä he ovat vuosikymmenien ajan vastustaneet?

2. Miksi Trumpille sallitaan öykkärimäisyydet ja vulgaariudet, jotka olisivat upottaneet kenen tahansa poliitikon?

3. Floridan senaattori Marco Rubiossa on nähty uuden John F. Kennedyn aineksia. Miksi Rubio ei ole noussut siivilleen?

Uudet säännöt

Esivaaleissa äänestäjiltä on kysytty vaalipaikkojen ulkopuolella perusteellisesti taustoja. Trumpia pidetään muita ehdokkaita vahvempana terrorismin vastaisessa taistelussa, laittoman maahanmuuton lopettamisessa, aitoudessa ja mahdollisuuksissa voittaa vaali.

Republikaanien esivaaliäänestäjät sanovat ääneen, että Trump on muita ehdokkaita vähemmän konservatiivi eivätkä hänen puheensa kuulosta kristityiltä. He eivät ole tietämättömiä tai sumutettuja. He ovat aivan yhtä häpeissään hänen tempuistaan kuin muutkin – enemmänkin.

Mutta he äänestävät Trumpia. Esivaaliäänestäjiä tutkinut Doug Usher sanookin Trumpin kääntävän ylösalaisin kaiken mitä äänestäjistä on tiedetty.

Ben Domenech kirjoittaa Slatessa syynä olevan kulttuurien sodan. Se on amerikkalainen termi konservatiivien ja ”edistyksellisten” maailmojen eriytymisestä ja jatkuvasta taistelusta.

Esimerkiksi kristityt kokevat hävinneensä siinä sodassa. He kokevat olevansa piiritettyjä ja uhattuja, aivan alakynnessä. USA:ssa ei ole enää hyväksyttyä edes puhua joulusta Christmas-sanalla, koska siinä on Christ.

Kristityn tulevaisuus

”Etelän evankelisilla ei ole mitään vaivaa myöntää, ettei Trump ole kunnon kristitty. Heillä ei ole mitään illuusioita hänen epäuskostaan. Ero on siinä, että kun he ajattelevat Ted Cruzin ja Marco Rubion olevan taas yhdet hyvät sotilaat heidän asialleen, niin he ajattelevat että Donald Trump olisi panssarivaunu”, Domenech tiivistää.

Republikaanit ja konservatiivit kokevat erittäin syvästi, että heidän johtajansa ovat pettäneet heidät vuosikymmenien ajan olemalla muuttamatta Washington D.C.:ssa mitään.

Trump julistaa muuttavansa asiat ja puolustavansa omiaan. Trump ei myöskään välitä siitä, että häntä sanotaan kiihkoilijaksi. Rivirepublikaanien mielestä tähän saakka on ollut niin, että kun heidän päättäjäänsä on syytetty fanaattiseksi, hän on pelästynyt, ryhtynyt miellyttämään demokraatteja ja vetäytynyt kannastaan.

”Kenttä” kokee vahvasti, että vaikka kongressiin on äänestetty republikaanienemmistöt, se ei olekaan merkinnyt mitään. Tämä koskee erityisesti maahanmuuttoa ja Barack Obaman terveydenhuoltouudistusta. ”Kenttä” on kyllästynyt häviämään ja Amerikan häviämiseen.

Donald Trump toistaa jatkuvasti tilaisuuksissaan vitsiä, jossa hän matkii Washington D.C.:ssa linjansa pettävää republikaania: ”Sitten he kävelevät Capitolille, joka on mahtava, ja katsovat ylös – ’kulta, miten upeaa, katso noita pilareita, katso kattoa, katso enkeleitä. Katso noita mahtavia portaita. Me olemme tulleet. Me äänestämme Obamacaren puolesta’. He eivät halua lähteä. He menettävät kaiken rohkeutensa”.

Rakennusjätkä

USA:ssa on aiemmin povattu, että työväenluokkaa tavoittamaan pystyvä republikaani pystyisi nousemaan ilmiöksi. Donald Trump tavoittaa, mutta toisinpäin: hän on vähintään entinen demokraatti, jolla on työmiesten silmissä uskottavuutta, joka tulee tunnetusta vuosikymmensien toimimisesta rakennusbisneksessä.

Donald Trumpin poika on naureskellut, että hänen isänsä tavallaan on rakennusjätkä jolla on iso tilikirja. Sitä sanoo Mark Cunningham, joka lukee New York Postissa samaan sarjaan myös Trumpin mahtailevan kielenkäytön ja elvistelyshowt, playboy-historian, takaisinlyönnit ja omanarvontunnon.

Donald Trump on herjannut vaalikampanjan aikana vaikka ketä ja kiroillut. Moni on uskonut hänen kannatuksensa jossain vaiheessa notkahtavan sen takia. Mutta entä jos tällainen huono käytös ei vaikutakaan, koska äänestäjä tietää kaikkien poliitikkojen todellisuudessa ajattelevan samoin – entä jos Trump uudella tavalla koetaankin rehellisemmäksi kuin mielin kielin äänestäjien edessä oleva politiikan kauppamies?

USA:n republikaanit puhuvat yleisesti GOP(e):stä, Grand Old Partysta ja sen eliitistä tai establishmentista. Ilmaisu on kirosana. Kuvioon kuuluu myös hämmästyttävän laaja konsulttien ja kommentoivien toimittajien joukko, jota yhdistää yksi asia: puhemylly käy, eikä mikään tapahdu.

Edison Researchin tutkimuksessa esivaaliäänestäjistä kävi ilmi, että enemmistö sanoi oman puolueensa poliitikkojen ”pettäneen” heidät. Yhdeksän (!) kymmenestä oli vihaisia tai tyytymättömiä liittovaltion toimintaan. Se on vallankumousluku.

Scott Rasmussenin mielestä näyttää olevan houkuttelevaa ja virkistävää valita presidentti, joka ei olisi kenellekään velkaa ja joka kertoo itse lahjoneensa kaikkia, kun kaikki kuitenkin ovat korruptoituneita.

”En edes välitä mitä mieltä hän on”

Byron Yorkin jutussa Washington Examinerissa eräät eteläcarolinalaiset kertoivat syistään valita Donald Trump:

– Suurin syy on rehellisyys. Mitä enemmän kuulen muiden sanovan ’eikö hän mene liian pitkälle’ niin sitä enemmän ajattelen ’ei, odotas nyt, menet Amerikkaan eikä se ole liian pitkällä. Niin me ajattelemme.

– Ei silittele sanojaan.

– En edes välitä mitä mieltä hän on, välitän vain siitä että on parempi mahdollisuus että hän tekee mitä sanoo kuin että muut tekisivät. Tarkoitan, tiedät että he ovat kaikki valehtelijoita. Tarun loppu. He kaikki ovat valehtelijoita.

– Masennuin pariksi viikoksi, kun Mitt Romney hävisi. Olen vain väsynyt poliitikkoihin. Olen väsynyt vallanpitäjiin. Olen äänestänyt establishmentia lähes koko ikäni. Äänestin molempia Busheja, äänestin Bob Dolea, John McCainia, Romneyta. Olen valmis johonkin uuteen, joka oikeasti menee ja saa muutosta aikaan.

Nämä tunteet ovat niin syvät, että ne käyvät yli muun. Siksi Donald Trumpilta sallitaan ja kestetään… lähes mitä vain. Siksi Trumpin vastustajat ovat olleet helisemässä yrittäessään keksiä, miten ylipäätään voi pärjätä.

Perinteisillä kampanjoiden tavoilla ei saa tulosta. Säännöt ovat muuttuneet: Trumpia vastaan ei nyt toimi edes negatiivinen mainos, eikä ydinasetta ole löytynyt.

Voiko Trump sitten kaatua lainkaan? Tietysti, esimerkiksi ison luokan talouspaljastukseen.

Marco Rubion oheisessa twiitissä nyt levittämä paljastus Trump Universitystä on todettu Trumpin suosiota oikeasti nakertavaksi.

Rubion riippakivi

Siksi Marco Rubio avasi pellit viime viikolla supertiistaita edeltäneessä väittelyssä. Hän lähti samalle viivalle: Rubio pilkkasi Trumpia huijariksi ja nimitti häntä Times Squaren kellokauppiaaksi.

Seuraavana päivänä Marco Rubio jatkoi arvelemalla, että Trump kasteli väittelyssä housunsa. Toistaiseksi tämä lienee vaalien tämän lajin kärkikommentti, ellei sitä sitten ole oheisen twiitin Rubion lausuma Trumpin käsien koosta.

Toisaalta on eri asia, arvostavatko äänestäjät tällaista puhetta, kun se tulee kesken kaiken. Tätä ennen lähes yhdeksän kuukauden ajan Rubio oli julkisesti Trumpin suuntaan perinteinen politiikan herrasmies.

Alussa listatuista kolmesta Trump-arvoituksesta on edellä vastausyrityksiä ehkä kohtiin 1 ja 2. Jäljellä on kohta 3 eli juuri Marco Rubio. Miksi hän ei ole suositumpi?

Suomessa ei juuri tunneta Rubion riippakiveä, joka on nimeltään Gang of Eight. Se oli kahdeksan USA:n senaattorin ryhmä, joka yritti maahanmuuttoreformia 2013. USA:ssa ongelma on rikollisten vapaassa virrassa maahan Meksikosta ja tulijoille ajettavissa armahduksissa.

Rubio oli keskeisesti Gang of Eightissä mukana, jopa niin, että lakiesitys meni hänen nimiinsä. Mutta ennen sitä Marco Rubio oli ollut konservatiivien teekutsuliikkeen kultapoika, jonka senaattikampanjan keskeinen osa oli armahduksen vastustaminen.

Maahanmuutto ja Meksikon-muuri ovat olleet Donald Trumpin tärkein asiavaltti. Rubiolle ei ole annettu anteeksi.

JUHA-PEKKA TIKKA, Washington D.C., USA

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)