Geenitutkimus vahvisti: Zikaviruksella on yhteys pienipäisyyteen

Brasilialaiset tiedemiehet ovat vahvistaneet epäillyn yhteyden viruksen ja pienipäisyyden välillä.

  • LKS 20160203 ILLUSTRATION IMAGE Zika virus, computer illustration. This is an RNA (ribonucleic acid) virus from the Flaviviridae family. It is transmitted to humans via the bite of an infected Aedes sp. mosquito. It causes zika fever, a mild disease with symptoms including rash, joint pain and conjunctivitis. In 2015 a previously unknown connection between Zika infection in pregnant women and microcephaly (small head) in newborns was reported. This can cause miscarriage or death soon after birth, or lead to developmental delays and disorders. AFP / LEHTIKUVA / KATERYNA KON

    Tiedemiehet ovat vahvistaneet zikaviruksen ja pienipäisyyden epäillyn yhteyden.

    ()

Rio de Janeiron valtionyliopiston tutkijat ovat onnistuneet tunnistamaan viime kuukausina voimakkaasti levinneen zikaviruksen koko geenitiedon, kertoo CNN. Samalla he vahvistivat, että viruksen epäilty yhteys pienipäisyyteen todella on olemassa. Arvion mukaan zikavirus saattaa aiheuttaa myös muunlaisia epämuodostumia.

Tutkijat analysoivat virusnäytteitä, joka oli saatu raskaana olevien naisten lapsivedestä ja eristivät sen myös pienipäisyyteen menehtyneiden sikiöiden aivoista. He uskovat että virus on syypää useimpiin tapauksiin, joissa syntyneet lapset kärsivät joko keskushermoston muutoksista tai pienipäisyydestä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan virus on levinnyt Etelä-Amerikan alueella räjähdysmäistä tahtia. Joidenkin arvioiden mukaan infektioita on ollut alueella viimeisen vuoden aikana jopa kolmesta neljään miljoonaa tapausta. WHO on ollut asiasta erittäin huolissaan.

Tammikuun lopussa Venäjä ilmoitti olevansa kehittämässä virukseen rokotetta presidentti Vladimir Putinin käskystä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.