Verkkouutiset

Ruotsalaiset kannattavat demareita, mutta luottavat kokoomuslaiseen pääministeriin

Tuorein Ruotsin puolueiden kannatusmittaus osoittaa punavihreän opposition kannatuksen suhteessa porvarilliseen hallitusallianssiin hitusen kasvaneen. Kokoomuslaiseen pääministeriin ruotsalaiset kuitenkin luottavat enemmän kuin demarijohtajaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asia ilmenee Metro-lehden tutkimuslaitos Yougovilla teettämästä kyselystä.

Punavihreän opposition etumatka porvariallianssiin on 13,1 prosenttiyksikköä, kun se vielä kuukausi sitten oli 12,5 prosenttiyksikköä. Demarien johtaman punavihreän rintaman etumatka on nyt Yougovin mittausten suurin vuonna 2011 alkaneissa mittauksissa.

Sosialidemokraattien puoluesihteeri Carin Jämtinillä on mielestään selitys asiaan:

– Äänestäjät ovat pettyneet hallituksen politiikkaan, työttömyyteen ja kouluoloihin. Näyttää siltä, että meillä sen sijaan on hyvä pohja jatkaa. Vaaleihin on kuitenkin aikaa viisi kuukautta ja se on politiikassa pitkä aika, hän sanoo.

Luottamus puolueisiin ei ole sama kuin luottamus puoluejohtajiin

Numeroiden valossa asialle on kaksi muutakin selitystä. Erityisesti kristillisdemokraatit ovat hallituksen sisällä menettäneet kannattajia kokoomukselle. Vuotoa on tapahtunut myös allianssista ulos, oppositiossa olevaan ruotsidemokraatteihin, jonka kanssa yksikään muu puolue ei suostu yhteistyöhön.

Numerot kertovat myös, että ryhmässä muut ”muut puolueet” naisasialiikkeen kannatus on noussut kahden prosentin tuntumaan. Sillä ei vielä herahda yhtään eduskuntapaikkaa, koska äänikynnys on neljässä prosentissa, mutta kiusaa puolue voi muille tehdä, jos sen kannatus vielä kasvaa.

Ruotsalaisten lopullista äänestyspäätöstä saattaa vaikeuttaa myös heidän suhtautumisensa puoluejohtajiin.

Kokoomuksen puheenjohtajaan, pääministeri Fredrik Reinfeldtiin nimittäin luottaa lähes joka kolmas ruotsalainen, Yougovin mukaan 29,9, prosenttia äänestäjistä. Opposition suurimman puolueen, sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfvenin luottamus kansalaisten keskuudessa jää 22,3 prosenttiin.

– On mielenkiintoista, että luottamus Reinfeldtiin on niin paljon suurempaa kuin Löfveniin, vaikka sosialidemokraattien kannatus on selvästi kokoomuksen kannatusta suurempaa, huomauttaa valtiotieteen professori Jonas Hinnfors Göteborgin yliopistosta.

Ruotsissa järjestetään parlamentti-, maakunta- ja kunnallisvaalit yhtä aikaa syyskuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)