Verkkouutiset

Voisiko yhä syttyä ydinsota? Nämä ovat viisi eri tapaa siihen

Ydinsodan puhkeaminen ei ole mahdotonta, vain erittäin epätodennäköistä. Asiantuntija selvitti sen viisi eri skenaariota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat ja Venäjä ovat vähentäneet ydinasearsenaaliaan huomattavasti. Ydinaseiden määrä maailmassa on alhaisempi kuin koskaan eivätkä suurvallat odota ydinkonfliktin puhkeamista samalla tavalla kuin kylmän sodan aikana.

Näin kirjoittaa Yhdysvaltain Naval War Collegen turvallisuuspolitiikan professori Tom Nichols The National Interest -lehdessä. Hän on analysoinut eri tapoja päätyä ydinsotaan.

Professorin mukaan vakavan luokan ydinkonflikti esimerkiksi Intian ja Pakistanin tai Israelin ja Iranin välillä merkitsisi nykyaikaisen ajanjakson päättymistä ja tappaisi miljoonia. Se ei kuitenkaan tarkoittaisi maailmanloppua.

Nicholsin mukaan painajaisvaihtoehto voi alkaa näillä tavoilla:

1. Tekninen vahinko

Vaikka teknisen vahingon aiheuttama ydinsota olisikin karmaiseva skenaario, se on kuitenkin vähiten todennäköinen syy sodan syttymiselle. Ydinasevaltioilla on lukuisia eri turvatoimia vahinkolaukausten estämiseksi. Turvatoimet tekevät vahinkolaukaukset lähes mahdottomiksi, vaikka se onkin yhä mahdollista.

2. Inhimillinen virhe

Vahinkoja tulee aina tapahtumaan niin kauan kuin ihmiset käyttävät koneita. Sota ei kuitenkaan syty vain pommikoneen putoamisesta tai ohjussiilossa tapahtuvasta tulipalosta. Inhimillinen virhe sattuu tilanteessa, jonka erehtyväiset ihmiset tulkitsevat väärin. Kyse voi olla tieteelliseen käyttöön tarkoitetusta raketin laukaisemisesta tai lintuparvesta, joka voi johtaa katastrofiin.

3. Voimanosoitus

Pahin virhe on uskoa, että ydinaseet ovat tavanomaisten aseiden kaltaisia aseita, joita voidaan käyttää normaalissa sotilaskäytössä. Toiseksi pahin virhe on uskoa, että ydinaseet voivat taianomaisesti ratkaista ongelmia, jotka ovat poliittisesti hankalia. Tämä johtaa helposti siihen, että yhden valtion räjäyttämä ydinase konfliktin ulkopuolella johtaa muiden valtioiden vastaavanlaisiin toimiin. Jos yksikään osapuoli ei peräänny, seuraava askel saattaa johtaa huomattavasti paljon vakavampaan tilanteeseen.

4. ”Joku vetää meidät mukaan”

Asiat voivat myös mennä pieleen ilman, että pienet valtiot kehittävät omia ydinaseitaan. Sota saattaa syttyä liittolaissuhteiden seurauksena, jos ydinasevallat joutuvat keskenään lähekkäin kriisi- tai vastakkainasettelutilanteessa. Silloin toinen osapuoli saattaa nähdä oman liittolaisensa ydinaseet valttikorttina tilanteen selvittämiseksi.

5. ”Huono häviäjä”

Ihmisen oma typeryys saattaa aiheuttaa ydinsodan. Jos valtiot eivät edellä mainituilla tavoilla saa aikaan sotaa, ihmiset saattavat saada sen lopulta aikaiseksi laukaisemalla ydinaseen tahallaan.

Teoreettisessa tilanteessa, jossa kaksi ydinasevaltiota ovat keskenään konfliktissa, häviävä osapuoli saattaa päätellä, että ainoa ratkaisu on käyttää ydinasetta. ”Huono häviäjä” haluaa myös tulevan voittajan kärsivän. Tämä johtaa vastaiskuun, minkä seurauksena syttyy ydinsota.

– Sallikaa minun vakuuttaa, että olet suuremmassa vaarassa tekstatessasi – tai ehkä lukiessasi tätä puhelimellasi – kun ajat. Ydinsodan mahdollisuudet ovat pienet, mutta ne ovat olemassa, ja jos koskaan saamme sen mustan arpalapun, seuraukset päihittävät mielikuvituksemme, Tom Nichols toteaa.

Nicholsin aiempi kirjoitus Welcome to Russian Nuclear Weapons 101 löytyy tästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)